Hlavní obsah

Katalánsko požádalo španělskou vládu o pětimiliardovou pomoc

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Katalánsko, hospodářsky nejvýznamnější region Španělska, požádalo centrální vládu v Madridu o pomoc ve výši zhruba pěti miliard eur (asi 125 miliard korun). Informovala o tom agentura AP.

Foto: Albert Gea, Reuters

Katalánský premiér Artur Mas

Článek

Katalánsko s centrem Barcelonou se na španělském hospodářství podílí jednou pětinou. Zařadilo se po bok dalších dvou regionů, které o pomoc rovněž požádaly. Valencie už dříve vyslovila požadavek na 3,5 miliardy eur, Murcie pak na 300 miliónů eur.

Celkem 17 španělských regionů má kombinovaný dluh ve výši 145 miliard eur, z čehož 36 miliard musí být refinancováno v letošním roce. Samotné Katalánsko dluží zhruba 42 miliard eur. Španělská vláda již dříve oznámila, že připravuje speciální fond, který by měl ulehčit regionům splácet dluhy. K tomu hodlá vláda premiéra Mariana Rajoye použít prostředky ze státní loterie a bankovních úvěrů.

Potíže se kupí

Španělská ekonomika se potýká se značnými problémy, navíc zemi drtí vysoká nezaměstnanost dosahující 25 procent. Bez práce jsou především mladí lidé. Pro svůj churavějící bankovní sektor požádala pyrenejská země již o mezinárodní finanční pomoc. Z eurozóny bylo přislíbeno až 100 miliard eur, podle odhadů by měla stačit pomoc kolem 60 miliard.

Ozývají se hlasy, že Španělsko bude muset stejně nakonec přijmout komplexní finanční pomoc, čímž by se zařadilo po bok Řecka, Irska a Portugalska. Španělsko stejně jako Itálie spoléhá, že Evropská centrální banka začne v brzké době vykupovat dluhopisy krizí nejvíce stižených zemí, čímž by klesly výpůjční sazby.

Reklama

Výběr článků

Načítám