Hlavní obsah

Kapsch přiznal, že brány asi nestihne postavit včas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Firma Kapsch, která v ČR bude provozovat systém výběru mýtného, přiznala, že možná nestihne postavt mýtné brány včas, aby s výběrem mohla začít už od ledna. Uvedla to Česká televize.

Článek

Firma podle televize poslala ministerstvu dopravy dopis, že by stavbu mohla dokončit jen v případě, že bude dobré počasí. Tedy pokud "nebudou mlhy, nebude sněžit ani mrznout," píše se v dopise. V opačném případě chce první etapu výběru odsunout. To ale ministerstvo dopravy odmítá. Mikrovlnný systém, který Kapsch nabízí, vybralo mimo jiné i proto, že jeho vybudování bylo nejrychlejší.

Generální ředitel firmy Kapsch Karel Feix uvedl, že ve smlouvě o výstavbě mýtného systému je zakotvena sankce pět miliónů korun za každý den zdržení. Firma však případné zdržení přičítá přerušení prací říjnovému rozhodnutí soudu. Ten práce předběžným nařízením zastavil kvůli stížnosti firmy Autostrade, že výběrové řízení bylo v rozporu se zákonem.

Kapsch naopak chce požadovat úhradu ztrát, které jí soudním rozhodnutím vznikly. Považuje totiž přerušení prací za zásah vyšší moci. "Podle právních odborníků ministerstva dopravy však o zásah vyšší moci v tomto případě nešlo," uvedla mluvčí ministerstva Marcela Žižková.

Mýtné brány staví firma na dálnicích postupně. Původně slibovala, že stavba bude probíhat v době, kdy bude na dálnicích slabý provoz. Je ale běžné, že firma na stvabě pracuje ve všední den dopoledne či odpoledne a především na už tak přeplněné a často ucpané dálnici D1 se tvoří další kolony.

Reklama

Související témata:

Související články

Dálnice D1 kolabuje kvůli výstavbě mýta

Řidiči využívající v úterý hlavní dopravní tepnu naší země se musí obrnit velkou trpělivostí. Kvůli výstavbě mýtných bran na dálnici D1 je totiž provoz v obou...

Mýtné vynese mnohem méně, než se čekalo

Čistý výnos z mýtného, které v Česku na 950 kilometrech dálnic a rychlostních silnic odstartuje 1. ledna 2007, bude v prvním roce pouze dvě miliardy korun....

Výběr článků

Načítám