Hlavní obsah

Kapsch nabídl státu odkup části firmy, která má na starost mýto

Současný provozovatel mýtného systému v Česku Kapsch nabídl státu odkup akcií části svého podniku, která zajišťuje provoz a obsluhu mýta. Podle firemních odhadů by se prodejní částka měla pohybovat mezi 200 až 400 milióny korun. Společnost Kapsch to uvedla v pondělí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační snímek.

Článek

Podle mluvčího firmy Davida Šimoníka by tak stát vedle vlastního dohledu mohl pravidelně vybírat podle výhodnosti jednotlivé subdodavatele, kteří zajišťují například provoz technologie, logistiku nebo výběr poplatků.

Převzetím systému do vlastních rukou by se podle něj mohly snížit provozní náklady na zhruba 890 miliónů korun ročně při provozní nákladovosti 8,6 procenta. Dnes provozní nákladovost dosahuje 14 procent.

„Zbavení se závislosti na jediném externím provozovateli a přechod denního provozu mýta pod stát je totiž celoevropským trendem,” uvedl šéf Kapsche Karel Feix. Zmínil přitom, že tento systém již funguje v Rakousku, Bulharsku nebo Slovinsku. Od podzimu bude stát provozovat mýto i v Polsku a Německu.

Kapsch je provozovatelem mýtného systému v Česku od roku 2007. Jeho současný kontrakt na provoz systému vyprší v závěru příštího roku. Novým provozovatelem mýta po roce 2019 se podle státního tendru mělo stát konsorcium Czech Toll/Sky Toll, tendr však byl v květnu zatím nepravomocně zrušen Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ministerstvo dopravy podalo proti rozhodnutí úřadu rozklad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám