Hlavní obsah

Kapsch asi bude muset doplácet za nevybrané mýto

PRAHA

Úspěšnost výběru mýtného je podle expertní skupiny ministerstva dopravy a jejího předsedy Petra Moose prý pouze 94 %. Rozdíl od sta procent prý bude muset doplatit firma Kapsch. Ředitelství silnic a dálnic, ministerstvo dopravy a společnost Kapsch však popírají pokles výběru mýta.

Článek

Od března už ministerstvo dopravy výsledky nezveřejňuje. Kapsch věří, že mýto vynáší stejně jako na začátku roku.

"V současné době probíhá vyhodnocování výsledků měření a já jsem přesvědčen že výsledek bude podobný jako v lednu a v únoru, to znamená někde kolem 98 procent," řekl ČT generální ředitel Kapsche Karel Feix. ČT připomněla, že podle smlouvy si může Kapsch nechat polovinu vybraných peněz, když je úspěšnost vyšší než 95 procent. Pokud ale úspěšnost klesne pod tuto hranici, doplatí Kapsch rozdíl ze svého.

Podle členů expertní skupiny ministerstva dopravy může být jedním z důvodů poklesu i to, že dosud dodavatel mýtného systému, společnost Kapsch, i jeho provozovatel, Ředitelství silnic a dálnic, věděli, na kterých branách se tato úspěšnost měřila. "My si myslíme, že by mělo být na svobodném rozhodnutí auditora, kontrolora, kde měřit. A právě náhodná změna, nebo změna najednou vedla ke snížení účinnosti," řekl Moos. Příčiny poklesu podle něj objasní analýza testů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám