Hlavní obsah

Kanada chce po zpravodajské stanici jména majitelů tajných účtů, ta ale odmítá

Halifax

Kanadská vláda hodlá využít i soudní cestu k tomu, aby jí tamní zpravodajská stanice Canadian Broadcasting Corporation (CBC) sdělila jména Kanaďanů ze svého seznamu, kteří mají mít ulitý majetek na tajných účtech v některém z daňových rájů. CBC však takovéto informace poskytnout odmítá, uvedl server huffingtonpost.ca.

Foto: Choi Bu-Seok, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ministryně národních příjmů Gail Sheaová sdělila, že požádala CBC o informace, ale dostalo se jí odmítavé odpovědi. Nyní tedy hodlá využít právních možností k tomu, aby seznam získala.

Sheaová uvedla, že daňové úniky jsou nezákonné a média mají povinnost poskytnout veškeré informace týkající se protiprávní činnosti. Podle informací seznam obsahuje jména 450 Kanaďanů. Mluvčí CBC Chuck Thompson sdělil, že veřejnoprávní stanice nemůže prozradit své zdroje ani další údaje a v případě potřeby se bude bránit právní cestou.

CBC je členem Mezinárodního sdružení investigativních novinářů (ICIJ). To se před nedávnem spolu s novináři britského listu Guardian dostalo ke jménům tisíců utajovaných majitelů offshorových účtů, na které si movití lidé ukládají své jmění, aby se vyhnuli placení daní v zemi svého působení. [celá zpráva]

„Je to věc novinářské zásady. CBC neodhaluje své zdroje ani žádné další související informace,“ řekl Thompson.

Kanadský ministr financí Jim Flaherty slíbil, že jeho úřad bude razantněji postupovat proti daňovým podvodům. Jde například o finanční odměny za tipy, pokud pak následující vyšetřování bude úspěšné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám