Hlavní obsah

Kalouskových dluhopisů bude za Babiše míň a nebudou tak výhodné

Aktualizováno

Spořicí státní dluhopisy už nebudou tak výhodné, ministerstvo financí jich vydá méně než dřív a navíc zřejmě vynesou na úrocích méně peněz. Uvedla to v úterý Mladá fronta Dnes (MfD) s odvoláním na ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek představuje Spořicí státní dluhopisy. Snímek z roku 2012

Článek

„Proti předchozím sériím emisí dojde k redukci prodané jmenovité hodnoty a s velkou pravděpodobností i k redukci výnosů," řekl MfD ministr. Deník připomíná, že o předchozí emise státních spořicích dluhopisů, s nimiž začal bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), byl mezi lidmi velký zájem.

Prodej nových se chystá na květen. Ministerstvo čelilo podle deníku v minulosti kritice, že si stát půjčuje od občanů příliš draho a že na kapitálovém trhu by mu velcí investoři poskytli peníze levněji.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek ale odmítá výhrady, že by si stát v době, kdy byl ministrem, půjčoval příliš draho. „My jsme úroky nastavovali těsně před tou emisí, aby byly konkurenceschopné na trhu retailových (na trhu drobných klientů, pozn. red.) bankovních produktů. Pokud by úroky byly níž, tak by si to nikdo nekoupil,” řekl Novinkám Miroslav Kalousek.

S ohledem na intervenci České národní banky proti silné koruně pak považuje případné nižší úročení státních dluhopisů za pochopitelné. Ideální by podle něj bylo, kdyby české domácnosti držely zhruba 15 procent státního dluhu.

„Tempo prodeje u dluhopisů domácnostem jsem považoval za optimální v objemu 20 až 40 miliard korun ročně,“ řekl Novinkám Miroslav Kalousek. Za ideální by považoval, kdyby české domácnosti držely zhruba 15 procent státního dluhu. Pokud ministerstvo vydá dluhopisy v menším objemu, dosáhne podle Kalouska tohoto cíle později.

Vánočních dluhopisů se prodalo za 11 miliard

Zatím naposledy si lidé mohli dluhopisy pořídit koncem loňského roku ve vánoční emisi. Tehdy objednali a zaplatili spořicí státní dluhopisy za téměř 21,3 miliardy korun.

Zájemci měli k dispozici prémiový dluhopis s tříletou splatností a průměrným ročním výnosem před zdaněním 2,3 procenta. O ten také byl podle ministerstva největší zájem a prodalo se jej za téměř jedenáct miliard korun.

Dále ministerstvo financí loni v listopadu a prosinci nabízelo pětiletý kupónový dluhopis s průměrným ročním výnosem 2,73 procenta, pětiletý reinvestiční spořicí dluhopis s ročním výnosem 2,98 procenta a sedmiletý protiinflační dluhopis. Ten je úročen podle míry inflace. Zároveň k tomu u něj ministerstvo zavedlo reálný výnos 0,5 procenta ročně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám