Hlavní obsah

Kalousek navrhne vládě navýšení prostředků EGAP o deset miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) navrhne ve středu vládě navýšení pojistné kapacity státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) o deset miliard korun na 280 miliard korun. V souvislosti s navýšením navrhne také změnu zákona o státním rozpočtu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva Miroslav Kalousek a Petr Nečas ve Sněmovně

Článek

Také v úsporném rozpočtu na letošní rok se podle ministra podařilo zvýšit prorůstové výdaje v porovnání s rokem 2012 o téměř 17 miliard na 108 miliard korun.

Podle Kalouska se zástupcům EGAP za pomoci ministerstva průmyslu a obchodu a ministerstva financí podařilo v Iráku již téměř uzavřít projekt na výstavbu elektrárny Churmala. To je velký paroplynový komplex, kam by české firmy dodávaly zhruba 70 procent celkové investice, což představuje sumu zhruba 500 miliónů dolarů. Kalousek v České televizi řekl, že to přímo představuje zhruba 2000 pracovních míst v Česku.

Zástupci EGAP a České exportní banky spolu s náměstkem ministra financí Janem Gregorem v Iráku o plánované spolupráci už jednali. K podpisu smlouvy o spolupráci by mělo dojít v řádu týdnů.

Pojištění EGAP využívají firmy hlavně na úvěry od bank pro export do rizikových zemí, kde existuje zvýšená pravděpodobnost, že za zboží nedostanou zaplaceno. Úspěch tuzemských podniků na zahraničních trzích, zejména těch rizikových, podle vývozců na garancích poskytovaných prostřednictvím EGAP přímo závisí.

Reklama

Výběr článků

Načítám