Hlavní obsah

JPMorgan zaplatí rekordní pokutu za rizikové hypotéky

New York

Americká banka JPMorgan zaplatí rekordní pokutu ve výši 13 miliard dolarů výměnou za ukončení vyšetřování jejího podílu na obchodování s rizikovými hypotékami, které stály v roce 2007 na počátku hypoteční krize.

Foto: Mike Segar, Reuters

Sídlo banky JPMorgan Chase

Článek

Pokud bude dohoda potvrzena, půjde o nejvyšší urovnání v historii.

Dohoda byla sjednána v pátek mezi právníky banky a americkým ministrem spravedlnosti Erikem Holderme a jeho tajemníkem Tonym Westem.

Po zaplacení pokuty by byly ukončeny všechny procesy vedené proti bance v souvislosti s prodejem rizikových hypoték. Devět miliard činí samotné pokuty, další čtyři miliardy představují odškodné.

Už v sobotu bylo zveřejněno, že banka zaplatí čtyři miliardy odškodné americké Federální agentuře pro financování bydlení (FHFA), která zastupuje státní hypoteční agentury Fannie Mae a Freddie Mac, které tvrdě postihla hypoteční krize. Podle obvinění jim JPMorgan před vypuknutím krize prodala hypoteční cenné papíry v hodnotě 33 miliard USD a vědomě jim přitom poskytla špatné informace o kvalitě těchto cenných papírů.[celá zpráva]

Pokuta za londýnskou velrybu

Už minulý měsíc dostala JPMorgan pokutu ve výši miliardy dolarů za jednání jejího bývalého zaměstnance Bruna Iksila. Banka neměla dostatečnou vnitřní kontrolu a Bruno Iksil, zvaný londýnská velryba způsobil masivními nákupy bance škodu 6,2 miliardy dolarů. Otřásl přitom celosvětovými trhy s úvěry a korporátními dluhopisy.

Banka se nyní dostává do ztráty, která v třetím kvartálu činila 380 miliónů, zatímco loni měla v témže období zisk 5,7 miliardy. Přispěly k tomu i náklady na právní spory, kvůli nimž zřídila banka speciální fond ve výši 23 miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám