Hlavní obsah

Ještě si to rozmyslete, zkouší Juncker naposledy Řeky. Tsipras návrh zvažuje

Atény
Aktualizováno

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker učinil v poslední chvíli pokus, jak Řecko přesvědčit, aby souhlasilo s podmínkami věřitelů. Odblokovaly by se tak peníze ze záchranného programu pro Řecko, a země by se tak vyhnula platební neschopnosti. Řecký premiér Alexis Tsipras návrh zvažuje.

Foto: Julien Warnand, ČTK/AP

Řecký premiér Alexis Tsipras a šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker po jednání v Bruselu minulou středu

Článek

Juncker podle zdrojů agentury Reuters navrhl, že pokud premiér Alexis Tsipras zašle písemný souhlas s podmínkami, svolá Juncker ještě v úterý mimořádné zasedání ministrů financí eurozóny.

Zdroj z blízkosti řeckého premiéra Tsiprase řekl řeckému listu Kathimerini, že kancelář premiéra už informovala Evropskou komisi, že návrh projednává. Podle listu část vlády naléhá na Tsiprase, aby návrh přijal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tsipras by podle posledního návrhu měl kromě písemného závazku věřitelům, kde se zaváže splnit jejich podmínky, ještě vyzvat Řeky, aby v referendu přijali podmínky návrhu.

Referendum bude v neděli. Tsipras dříve Řeky vyzval, aby požadavky věřitelů v referendu co největším počtem hlasů odmítli. V návrhu referenda o souhlasu s podmínkami pokračování pomoci stálo na prvním místě Ne a až na druhém Ano.

Eurozóna v sobotu zamítla další prodloužení záchranného programu pro Řecko, který má vypršet už dnes. Evropská centrální banka (ECB) navíc přestala zvyšovat nouzové financování (ELA) pro řecké banky, což Atény přinutilo banky na týden uzavřít.

Banky otevřou jen pro důchodce

Země ale ve středu obnoví provoz tisícovky bankovních poboček kvůli penzistům, kteří nepoužívají platební karty umožňující výběr peněz z bankomatů. Důchodci si tento týden budou moci vybrat maximálně 120 eur (zhruba 3300 Kč) na osobu. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Řecku jsou od pondělí zavřené bankyVideo: Reuters

Podle zdroje agentury Reuters z řecké vlády v úterý Atény neuhradí Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) splátku zhruba 1,6 miliardy eur (téměř 44 miliard Kč). Šéfka fondu Christine Lagardeová už dříve uvedla, že pokud Řecko peníze nezaplatí, bude to hned znamenat platební neschopnost. [celá zpráva]

Evropské akcie kvůli obavám ohledně řecké dluhové krize pokračují v poklesu. Panevropský index FTSEurofirst 300 krátce po začátku dnešního obchodování ztrácel asi půl procenta, už v pondělí se přitom propadl téměř o tři procenta. Oslabuje také euro, které nicméně zůstává nad pondělním čtyřtýdenním minimem vůči dolaru.

Reklama

Související témata:

Související články

Na 17 tisíc Řeků demonstrovalo proti škrtům

V Aténách a Soluni v pondělí demonstrovalo asi 17 tisíc lidí, převážně příznivců vládnoucí levicové strany SYRIZA, za řecké „ne” v nadcházejícím referendu....

Výběr článků

Načítám