Hlavní obsah

Jednorázová tisícovka pro prvňáky už od července

Právo, hčk
PRAHA

Školní aktovka, penál, přezůvky, pastelky, pera, pravítka... To vše zatím nakupovali rodiče prvňáčkovi ze svého. Letos už s tím některým rodinám pomůže stát. Od července začne totiž poprvé vyplácet jednorázovou dávku státní sociální podpory - tisícikorunový příspěvek na školní pomůcky.

Článek

Nárok na něj však mají pouze ty děti, na které jejich rodiče pobírají přídavek na dítě. Právu to sdělila mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kateřina Beránková.

Podle orientačních propočtů by mohl státní příspěvek pokrýt dvě třetiny nutných školních výdajů. Nejzákladnější vybavení prvňáka vyjde asi tak na 1500 korun - pokud se koupí aktovka za tři stovky, ne za osm set. Do vybavení ale není započítáno oblečení ani nákup psacího stolu a židle pro školáka.

Dávku budou vyplácet úřady práce

Letos je dávka určena dětem, které nastoupí v září do první třídy základní školy, takže podmínkou nároku je zápis dítěte do první třídy. Nárok na dávku vzniká 1. června, vyplácí se v červenci, a každé dítě ji může dostat jen jednou.

Příspěvek budou vyplácet, stejně jako ostatní dávky státní sociální podpory, příslušné úřady práce a v Praze úřady městských částí. Ministerstvo práce a sociálních věcí odhaduje, že letos bude zapotřebí na vyplacení této dávky 78 miliónů korun. "Potřebné prostředky jsou zajištěny ve státním rozpočtu," dodala Beránková.

Reklama

Výběr článků

Načítám