Hlavní obsah

Jednání o pomoci Řecku bylo odloženo kvůli sopečnému popelu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plánované pondělní jednání Mezinárodního měnového fondu, Evropské unie a Evropské centrální banky v Aténách o podrobnostech potenciální pomoci pro Řecko bylo odloženo. Důvodem je významné omezení letecké přepravy v Evropě kvůli sopečnému popelu z Islandu. Oznámilo to v neděli řecké ministerstvo financí. Dodalo, že rozhovory by se měly uskutečnit ve středu, pokud to okolnosti dovolí.

Článek

Řecko se na konci loňského roku dostalo do dluhové krize, když kvůli vysokým dluhům a statistickým manipulacím ztratilo důvěru finančních trhů. To vedlo k prudkému růstu úroků u řeckých dluhopisů. Takzvaná euroskupina, kterou tvoří ministři financí eurozóny, se proto minulý týden dohodla na podmínkách pomoci Řecku.

Řecký premiér Jorgos Papandreu v rozhovoru pro časopis Newsweek uvedl, že Řecko se během několika týdnů rozhodne, zda mechanismus pomoci od EU a MMF aktivuje. Hodnota případné pomoci by podle odhadů v prvním roce činila 45 miliard eur (zhruba 1,1 biliónu Kč). Pokud by o ni Řecko skutečně požádalo, stala by se tato pomoc největší svého druhu v historii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám