Hlavní obsah

Je těžké říct, co se stane, shodují se ekonomové v reakci na brexit

Rychlý pokles britské libry a akciových trhů po oznámení výsledků britského referenda je v pátek ráno zřejmý. Ekonomové se ale shodují, že není jasné, jaký skutečný ekonomický dopad bude odchod Velké Británie z EU mít.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Ekonomové předpokládají, že burzy v reakci na odchod EU z Británie budou padat.

Článek

Analytici se vesměs shodli, že je pravděpodobné, že Británie zachová s EU volný obchod

„Proces britského opuštění Evropské unie bude zdlouhavý a rozložený do několika let,” připomněl analytik Komerční banky Marek Dřímal.

Hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš řekl, že trhy nejsou na brexit připravené a zřejmě teď nějakou dobu budou žít v nejistotě. „Trhy budou primárně sledovat, zda nepovede brexit k nárůstu a eskalaci antievropských nálad napříč EU do té míry, že by byla ohrožena důvěra v projekt EU a eura jako takového,” řekl Bureš.

Foto: David Ryneš, Novinky

Propad pražské burzy

Upozornil, že je potřeba sledovat vývoj v zemích, které mají k Británii blízko, vyzdvihl hlavně Nizozemsko, kde budou na začátku roku 2017 volby a téma referenda o opuštění by tam také mohlo rezonovat.

Pod tlakem i zlotý

Ekonomové upozorňují, že kromě libry jde výrazně dolů i polský zlotý. Právě tato země je svým velkým množstvím obyvatel, kteří žijí na ostrovech, prakticky dotčena. Někteří budou muset zřejmě časem Británii opustit.

Kromě zlotého šel dolů i maďarský forint. Oslabila i česká koruna, ovšem nijak zásadně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám