Hlavní obsah

Japonsko ohlásilo první schodek za 30 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonsko v loňském roce vykázalo první celoroční obchodní deficit za více než 30 let. Schodek činil 2,49 biliónu jenů (asi 620 miliard korun). Vyplývá to z údajů japonského ministerstva financí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Export se snížil téměř o tři procenta kvůli slabší zahraniční poptávce a negativním dopadům silné domácí měny. Import naopak stoupl o 12 procent, protože důsledky březnového zemětřesení a havárie v jaderné elektrárně Fukušima přinutily zemi k posílení dovozu energie, napsala agentura Reuters. V současné době fungují jen čtyři z celkem 54 jaderných reaktorů.

„Japonsko ztrácí konkurenceschopnost u domácí výroby. Pro výrobce se stal vývoz obtížným, takže přesunují produkci do zahraničí,“ uvedl analytik Hideki Macumura ze společnosti Japan Research Institute.

Očekává se další schodek

Macumura rovněž předpověděl, že Japonsko letos pravděpodobně vykáže další obchodní schodek kvůli vyhlídkám na vysoké ceny energie a přetrvávající sílu japonského jenu. V příštím roce by však podle něj mohlo oživení světové ekonomiky vrátit japonský zahraniční obchod do přebytku.

Japonští exportéři čelí kromě silného jenu rovněž rostoucí konkurenci z Jižní Koreje, Tchaj-wanu a Singapuru. Výrobu japonských automobilek a řady dalších podniků navíc loni narušilo zemětřesení. K poklesu exportu přispěly rovněž dluhové problémy v Evropě a slabost ekonomiky Spojených států.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám