Hlavní obsah

Jančurův RegioJet má na Slovensku problém, odchází mu polovina strojvůdců

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Český dopravce RegioJet čelí na Slovensku hromadnému odchodu strojvůdců. Slovenská televize informovala, že výpověď podala až polovina strojvůdců. Nejsou spokojeni s pracovními podmínkami, firma jim měla údajně krátit odměny. RegioJet to odmítá a tvrdí, že strojvůdci mají u nich lepší mzdy než u státních železnic.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Cestující vystupuje ze spoje RegioJet.

Článek

„Je nám to líto, ale akceptujeme, že se rozhodli svůj pracovní poměr u RegioJetu ukončit,“ uvedl mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

Podle informací Slovenské televize má společnost na Slovensku 60 strojvůdců a z toho 26 dalo výpověď. RegioJet uvádí, že ve středu dostal výpovědi 23 strojvůdců.

Firma provozuje na Slovensku mimo jiné také státem dotovanou trať z Bratislavy do Komárna. Pokud by kvůli nedostatku strojvůdců nedokázala dopravu na této trati zabezpečit, mohla by společnost o smlouvu na lukrativní zakázku přijít.

„Přerušení služeb způsobené dopravcem po dobu tří a více dnů je podle smlouvy důvodem k vypovězení,“ upozornil mluvčí slovenského ministerstva dopravy Martin Kóňa. Nahradit strojvůdce nebude jednoduché, protože jejich vyškolení trvá měsíce.

RegioJet ale ujišťuje, že přerušení nehrozí. „Provoz po 1. září, kdy vstoupí výpovědi v platnost, bude samozřejmě plně zajištěn - nebudeme tuto interní záležitost jakkoli přenášet na zákazníka. V posledních týdnech jsme podepsali pracovní smlouvy s dalšími deseti zkušenými strojvedoucími, kteří budou nastupovat v průběhu léta. Dalších přibližně deset strojvedoucích se připravuje k nástupu v souvislosti s prosincovým rozšířením provozu na trase Bratislava–Košice, ty zaměstnáme dříve,“ dodal Ondrůj.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám