Hlavní obsah

Jako roboti: Apple v Číně vyšetřuje nucené práce studentů

Novinky, tov

Firma Apple vyšetřuje továrnu dodavatele na jihovýchodě Číny. Ta měla pod záminkou stáže zneužívat studenty na mechanickou práci, uvedla agentura AFP. Podle nevládní organizace jde o poměrně rozšířenou praxi, jak fabriky řeší nedostatek lidí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Továrna u města Čchung-čching spoléhala na práci studentů při výrobě hodinek Apple Watch. Pro mnohé byla práce podmínkou dokončení střední školy, sloužili i noční směny, upozornila hongkongská nevládní organizace SACOM.

„Škola by mi nevydala diplom, kdybych odmítl nastoupit,“ popsal jeden 18letý student. Žádný z několika desítek dotazovaných studentů se nehlásil dobrovolně, všechny poslaly školy. Někteří uvedli, že sloužili noční směny od osmi večer do osmi ráno s minimálními přestávkami.

Na studenty spoléhají

Práci firmy označují jako stáže. Studenti se ale mnoho nenaučí, u pásu většinou opakují stále dokola jeden pohyb „jako roboti“. Podle neziskové organizace je tato praxe v Číně poměrně rozšířená, některé firmy na práci studentů spoléhají. „Bez studentů by to firma nemohla zvládnout,” tvrdí jeden ze stážistů. Právě v současné době potřebují zvýšit produkci nových modelů před Vánocemi.

Uvedenou továrnu provozuje tchajwanská firma Quanta Computer. Na žádost agentury AFP o komentář nereagovala.

K věci se ale vyjádřil mluvčí Applu Wej Ku. „Aktuálně prošetřujeme zprávy, že studenti přijatí v září na stáž pracovali přes čas a noční směny.“ Wej dodal, že Quante je novým dodavatelem Applu a od března do června kontroly ve firmě žádné stážisty nenašly.

Čína je známa mimořádně tvrdými pracovními podmínkami ve velkých závodech. Už před lety na problém upozornily sebevraždy dělníků továren Foxconnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám