Hlavní obsah

Jahn chce okamžitou deregulaci nájmů bez náhrady

PRAHA

Skupina vicepremiéra pro ekonomiku Martina Jahna vypracovala strategii hospodářského růstu ČR do roku 2013. Mimo jiné v ní uvádí, že stát by měl okamžitě provést úplnou deregulaci nájemného a lidem, kteří nyní bydlí zvýhodněně, ztrátu nijak nekompenzovat. To se ale zřejmě sociálně demokratickým ministrům zamlouvat nebude.

Článek

Stát by podle tohoto materiálu měl také zrušit všechnu pomoc v oblasti bydlení kromě podpory stavebního spoření a hypoték. Dosavadní nájemníci by dostali výpovědní lhůtu ze současných nájemních smluv během jednoho roku. U důchodců by to byly roky dva, u rodin s malými dětmi roky tři.

"Na trhu existuje nabídka volných bytů ve všech cenových kategoriích, stimulace nabídky nepřichází v úvahu," uvádí se ve strategii, jejíž text má k dispozici ČTK. Rodiny, které by začaly náhle, stejně jako ostatní, platit tržní nájem, by tak nedostaly žádné kompenzace. Vláda nyní chystá dávky pro všechny, jejichž náklady na bydlení přesáhnout třetinu příjmů.

Podle dokumentu je na trhu dostatek bytů, včetně těch pro lidi s nižšími příjmy, využít mohou například byty v panelových domech, jejichž cena v posledních měsících klesá.

Křeček: Jahn je mimo realitu

Poslanec ČSSD a předseda Sdružení nájemníků ČR Stanislav Křeček, který je zastáncem regulace nájmů, se proti plánu hned ozval. "Pan kolega Jahn prostě neví, v jaké zemi žije a jak žijí lidé v zemi, v jejíž vládě dělá místopředsedu," řekl.

Podle něj by majitelé domů, kteří by s nynějšími nájemníky uzavírali nové smlouvy, stanovili nájemné "mimo ekonomickou realitu důchodců a celé řady dalších lidí, kteří dnes vydávají 70 procent svých příjmů na bydlení".

Nesouhlasí ani s názorem, že by stačilo zrušit některé pasáže občanského zákoníku a není tedy potřeba přijímat nový zákon o nájemném.

Stát chystá uvolnění o 9,3 procenta

Lidé, kteří bydlí v domech s regulovaným nájemným, jsou proti lidem, kteří platí tržní nájemné, značně zvýhodněni. Za srovnatelný byt platí i několikanásobně nižší částky. Stát dosud regulaci bránil, i když Ústavní soud si myslí opak.

Majitelé domů si na nečinnost státu stěžují u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. [celá zpráva] Ministerstvo pro místní rozvoj má nyní připravený zákon, v němž počítá s růstem regulovaných nájmů o 9,3 procenta ročně. [celá zpráva].

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám