Hlavní obsah

Jablka prudce zdražují

Novinky, ČTK, bož

Jablka v dubnu meziročně zdražila o 40 procent. Zatímco loni touto dobou stál kilogram průměrně 25,93 koruny, letos vyjde na 36,31 koruny. Vyplývá to z dat ve veřejné databázi Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Novinky

Vývoj ceny jablek

Článek

Podle ovocnářů za vysokými cenami stojí nízká zásoba jablek v důsledku slabé úrody. Zásoby jablek v Evropě začátkem dubna činily 1,77 milionu tun a meziročně byly nižší o 23 procent.

„Šlo o druhou nejnižší dubnovou zásobu jablek v Evropě od roku 2013. Jablek je málo a jejich ceny jsou vyšší,” uvedl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Zlevnění by podle něj mělo nastat až s novou sklizní v září.

Obdobná situace byla na českém trhu před třemi lety. Po velké neúrodě v roce 2017 se kilogram jablek na podzim téhož roku prodával za více než 33 korun.

Zdražování bytů se s krizí zastaví

Finance

Ceny následně i nadále rostly, až se v červenci 2018 dostaly na rekordních 43,23 koruny za kilogram. Po nadprůměrné úrodě v roce 2018 však zase výrazně klesly.

Benzin zlevnil, ale potraviny stále zdražují

Zvyšování cen v dubnu v meziročním srovnání zpomalilo z březnových 3,4 na 3,2 procenta. Zpomalení inflace statistici přičítají poklesu cen pohonných hmot. Potraviny  jako ovoce a zelenina, uzeniny nebo vepřové nadále zdražují.

Zelenina oproti březnu zdražila o 7,6 procenta a oproti loňskému dubnu o 11,8 procenta. Ceny ovoce vzrostly meziměsíčně o 2,8 procenta, a meziročně dokonce o 24,7 procenta.

Uzeniny zdražily meziměsíčně o 1,7 procenta a meziročně o 12,2 procenta. Ceny vepřového masa se zvýšily oproti březnu o 1,7 procenta a ve srovnání s loňským dubnem o 18,9 procenta.

Reklama

Související články

Česko čeká vlna zdražování

Mnoho lidí kvůli následkům pandemie koronaviru přišlo o zaměstnání nebo řeší zásadní propad příjmů. A teď budou navíc muset sáhnout ještě hlouběji do kapsy...

Výběr článků

Načítám