Hlavní obsah

Italská UniCredito se chce spojit v HVB Bank

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MILÁNO

Největší italská banka UniCredito usiluje o převzetí druhé největší banky v Německu HVB Bank. Pokud by spojení vyšlo, byla by to dosud největší spojení bank v Evropě. UniCredito by za nej zaplatilo na 16 miliard korun. Obě banky mají aktivity i v ČR. HVB Bank je čtvrtou největší bankou na trhu, italské UniCredito patří osmá Živnobanka.

Článek

Fúze by vytvořila devátou největší bankovní skupinu v Evropě. Na českém trhu by se ale nic výrazného nezměnilo. Spojením obou ústavů by banka měla stále čtvrtou pozici s poměrně velkou ztrátou na první tři přední hráče, ČSOB, Českou spořitelnu a Komerční banku.

Šéf UniCredito Carlo Salvatori řekl, že banka restrukturalizovala špatné úvěry HVB Bank, které dříve všechny zájemce o převzetí odradily. "Italové tuto otázku již nepovažují za významnou překážku," řekl Salvatori. Obě skupiny by se mohly dohodnout v řádu několika týdnů.

Salvatori také řekl, že generálním ředitelem spojené banky se stane nynější výkonný šéf UniCredito Alessandro Profumo. Předsedou správní rady by se podle něho měl stát šéf HVB Dieter Rampl. Jaký název banka bude mít se zatím neví.

HVB Bank už jednou fúzovala. Skupina v ČR začala jako HVB Czech Republic působit v roce 2000, tehdy vznikla sloučením Bank Austria  Creditanstalt CZ a HypoVereinsbank CZ.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám