Hlavní obsah

Italové se chystají na záchranu nejstarší banky světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italský parlament ve středu schválil požadavek vlády, aby si mohla vypůjčit až 20 miliard eur (zhruba 540 miliard korun) na podporu bankovního sektoru. Všeobecně se předpokládá, že vláda do konce týdne podnikne kroky k záchraně třetí největší italské banky Monte dei Paschi di Siena.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Nejstarší banka světa a třetí největší italská banka Monte dei Paschi di Siena

Článek

Monte dei Paschi ve středu varovala, že by během čtyř měsíců mohla vyčerpat veškerou svou hotovost. Banka se snaží získat dodatečný kapitál od soukromých investorů, aby odvrátila potřebu státního zásahu.

Ministr hospodářství Pier Carlo Padoan ujistil, že její případná státní záchrana by měla pouze omezený dopad na střadatele.

Podle zdrojů agentury Reuters by vláda mohla část peněz schválených parlamentem využít rovněž na podporu několika dalších bank a na zajištění dostatečné likvidity v bankovním systému.

Monte dei Paschi potřebuje 135 miliard

Nejstarší banka světa Monte dei Paschi di Siena musí do konce roku získat pět miliard eur (zhruba 135 miliard korun) pro navýšení kapitálu od soukromých investorů.

Evropská centrální banka (ECB) v prosinci odmítla její žádost o poskytnutí více času. Italská banka se snaží předejít nutnosti sanace ze strany státu, která by znamenala výrazné ztráty pro majitele akcií. [celá zpráva]

Špatné úvěry za deset biliónů

Italské bankovní ústavy dlouhodobě trápí špatné úvěry v celkové výši až 360 miliard eur (9,7 biliónu korun). Symbolem italské mizérie se stala právě Monte dei Paschi di Siena.

Založena byla v roce 1472 a podle nedávných zátěžových testů jde o nejslabší banku v EU. V případě jejího pádu se analytici obávají, že by byly ohroženy i další italské banky a tím i celá EU. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám