Hlavní obsah

Itálie se chystá potopit obchodní dohodu CETA mezi EU a Kanadou

Novinky, bož

Italská vláda parlamentu doporučí, aby neratifikoval dohodu o volném obchodu mezi Evropskou unií (EU) a Kanadou. Uvedl to italský ministr zemědělství Gian Marco Centinaio (Liga Severu). Řím by tak mohl potopit celou dohodu a uštědřit úder společnému úsilí Bruselu a Ottawy podpořit volný obchod tváří v tvář americkému protekcionismu, uvedl list Financial Times.

Foto: Sean Kilpatrick, ČTK/AP

Kanadský premiér Justin Trudeau a vlajka EU

Článek

„Pochybnosti o této dohodě s námi sdílí řada evropských kolegů. Nejde o postoj výhradně nacionalistů z Ligy,“ uvedl ministr zemědělství.

Koaliční vláda Ligy Severu a Hnutí pěti hvězd, která byla jmenována v červnu, je kritická vůči dohodám o volném obchodu, které v posledních letech vyjednávala Evropská komise.

V programovém prohlášení vlády tvrdí, že jim vadí ty aspekty dohod, jež přehnaně oslabují občanská práva a „poškozují férovou a udržitelnou konkurenci na vnitřním trhu EU“.

Nelibost italské zemědělské lobby

Podle Financial Times je pravděpodobné, že se Centanaio snaží hájit pozici italské zemědělské lobby Coldiretti. Ta je proti CETA především, protože se snaží více ochránit zeměpisná označení, například parmského sýra.

To potvrzuje italský ředitel Centra pro spotřebitelskou volbu (CCC) pro evropské záležitosti Luca Bertoletti, podle nějž italská vláda upřednostňuje „jisté bohaté zemědělce před všemi Italy, kteří by těžili z volného obchodu s Kanadou“.

„Neratifikovat dohodu o volném obchodu jako CETA jde proti zájmům italských podniků zejména v potravinářském odvětví, stejně jako proti zájmům miliónů evropských spotřebitelů, kterým by dohoda přinesla levnější zboží a více možností volby,“ dodal Bertoletti.

Dohodu předtím blokovalo Valonsko

Dohodu v loňském roce schválil Evropský parlament. Většina dohody vešla v platnost již prvního dubna 2017. Některé části, jako mechanismus řešení sporů s investory nebo oddíl o finančních službách, však začnou platit po ratifikaci národními parlamenty členských států EU. Dosud ji ratifikovaly Česko, Dánsko, Estonsko, Chorvatsko, Litva, Lotyšsko, Malta, Portugalsko, Rakousko a Španělsko.

V říjnu loňského roku smlouvu blokovala vláda belgického frankofonního regionu Valonsko. [celá zpráva]

CETA ruší většinu dovozních cel, což by mělo evropským exportérům ušetřit až 500 miliónů eur ročně (13,5 miliardy korun). Analytici dále očekávají nárůst obchodních styků s Kanadou.

Reklama

Související články

Valoni schválili dohodu EU - Kanada

Valonský regionální sněm v pátek odsouhlasil smlouvu o volném obchodu mezi Evropskou unií a Kanadou (CETA). Belgické Valonsko svým předchozím postojem...

Výběr článků

Načítám