Hlavní obsah

Itálie musí ušetřit další až tři miliardy eur, chce Evropská komise

Evropská komise (EK) požádala Itálii, aby v návrhu rozpočtu na příští rok ušetřila další 2,5 až tři miliardy eur (64 až 77 miliard korun), informoval v úterý list Corriere della Sera. Místopředsedové italské vlády Matteo Salvini a Luigi Di Maio jsou proti dalším škrtům, protože nechtějí, aby se rozpočtový schodek dostal pod upravenou hodnotu 2,04 procenta, dodal deník.

Foto: Stringer, Reuters

Italský premiér Giuseppe Conte během tiskové konference na summitu lídrů EU v Bruselu

Článek

EK v listopadu požádala současnou italskou vládu, aby svůj rozpočtový plán přepracovala, protože se neřídil pravidly Evropské unie. Nesnižoval zadlužení země a plánovaný schodek 2,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP) byl třikrát vyšší, než jaký avizovala předchozí vláda.

Řím v obavách z disciplinárního řízení, které by mohlo vést až k uvalení výrazných finančních postihů, souhlasil se snížením schodku na 2,04 procenta.

Upravený návrh Itálie už do Bruselu poslala, nyní se vedou další jednání. Podle listu italský ministr hospodářství a financí Giovanni Tria už pozici Salviniho a Di Maia sdělil telefonicky místopředsedovi Evropské komise pro euro a sociální dialog Valdisi Dombrovskisovi.

Nakonec otočili

Řím zpočátku trval na své variantě rozpočtu a odmítal na připomínky Bruselu přistoupit. Teprve po několika varováních ohledně možného disciplinárního řízení a zahájení procesu při nadměrném schodku vláda otočila. Italský vicepremiér Matteo Salvini následně řekl, že nikdo tvrdošíjně nelpí na schodku ve výši 2,4 procenta HDP.

Vicepremiér Luigi Di Maio, který je šéfem vládního Hnutí pěti hvězd (M5S), k tomu následně dodal, že pokud budou zachovány cíle rozpočtového návrhu, nepředstavuje snížení plánovaného schodku problém. „Důležité je, aby rozpočet zahrnoval cíle, které jsme stanovili,” prohlásil.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nejzadluženější země EU

Jednání o návrhu italského rozpočtu komplikuje fakt, že rozpočtová pravidla Evropské unie příští rok velmi pravděpodobně poruší i Francie, jak signalizují někteří členové její vlády po protestech takzvaných žlutých vest. Komisař pro hospodářské záležitosti Pierre Moscovici v pondělí rádiu RTL řekl, že možné překročení schodkových pravidel lze tolerovat, pokud půjde jen o přechodné opatření.

Německý ministr hospodářství Peter Altmaier pak dokonce v úterý francouzské televizi C News řekl, že si nemyslí, že Francie bude nucena pravidlo porušit. „Je tu ještě prostor,” řekl s odkazem na možné uzavření dohody o digitální dani, která by více a lépe zdanila velké internetové firmy typu Googlu a Facebooku.

Reklama

Výběr článků

Načítám