Hlavní obsah

Irský zpracovatel masa dodával do ČR koninu jako hovězí

Dublin

Irský zpracovatel masa B&F Meats dodával produkty z koňského masa označené jako výrobky z hovězího nejmenované firmě v České republice. Podle pátečního sdělení irského ministerstva zemědělství to zjistili irští vyšetřovatelé v rámci vyšetřování celoevropského skandálu s nahrazováním hovězího masa koninou v potravinových produktech.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Vzorky masa určené k testování

Článek

Mluvčí české Státní veterinární správy Josef Duben řekl, že maso z Irska zřejmě mířilo do Zlínského kraje.

Ministr zemědělství Simon Coveney řekl, že závod B Meats ve městě Carrick-on-Suir dodával do Česka koňské maso deklarované v češtině jako hovězí. Ministr dodal, že policie a zemědělská inspekce závod B uzavřeli.

Možnými dodávkami koniny označené za hovězí z Irska se už zabývá i česká veterinární správa. "Nějaké zásilky pravděpodobně směřovaly do Zlínského kraje, takže kolegové v regionu je zastaví a prověří," uvedl mluvčí správy Duben. Do chvíle, než testy potvrdí, či vyvrátí přítomnost koňského masa, ale nechtěl zveřejnit, do jaké české firmy maso putovalo.

Irsko do dnešního dne nenalezlo doklady, které by svědčily o tom, že koně porážené v zemi končí v potravinách určených lidem. V Irsku skandál s koňským masem vydávaným za hovězí začal a dosavadní vyšetřování nalezlo původ koniny v hamburgerech vyráběných v Irsku v dovozu z Polska.

České úřady v posledních dnech zjistily koňské maso v hotových lasagních a dnes i ve vzorku masových kuliček z hovězího a vepřového masa a mletých hovězích burgerů z dovozu. [celá zpráva]

Koňské maso se na českém trhu v omezeném množství prodává, především ve formě uzenin, pokud však jeho přítomnost není označena na obalu výrobku, jde o klamání spotřebitele. Koní se poráží nepoměrně méně než hovězího dobytka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám