Hlavní obsah

Irsko se možná nevyhne další finanční pomoci

Brusel
Aktualizováno

Kromě Řecka bude další finanční pomoc možná potřebovat i Irsko. Píše o tom deník Financial Times Deutschland s odkazem na vyjádření ministra dopravy Lea Varadkara pro irský nedělník Sunday Times.

Foto: Francois Lenoir , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle Varadkara je velmi pravděpodobné, že mezinárodní společenství prodlouží platnost současného záchranného programu, který počítá s finanční pomocí ve výši 85 miliard eur (asi dva bilióny Kč), anebo rovnou zemi poskytne novou pomoc. "Myslím si, že to je názor většiny lidí," řekl Varadkar.

Podle něj Irsko nebude příští rok schopné získat na trhu dostatek peněz pro financování vlastního dluhu, jak s tím původně počítaly Evropská unie i Mezinárodní měnový fond. Podle Varadkara by k tomu mohlo dojít až v roce 2013.

Odpůrce Lisabonské smlouvy a bývalý šéf hnutí Libertas Declan Ganley se vyjádřil v tom smyslu, že již před nedávnými parlamentními volbami bylo zřejmé, že Irsko se druhé finanční pomoci nevyhne.

Podle něj se Irsko musí rozhodně zbavit platební neschopnosti bank. Jejich záchrana zatím přišla na "zelený ostrov" na desítky miliard eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám