Hlavní obsah

Íránské aerolinky kupují dalších sto letadel. Tentokrát od Airbusu

Novinky, bož

Po přelomové smlouvě o nákupu 80 letadel amerického výrobce Boeing, se íránská aerolinka Iran Air domluvila i s francouzským Airbusem na koupi další stovky letounů. V pondělí o tom informovala agentura Reuters. První letadla by měl Airbus dodat již v polovině ledna. Hodnota transakce činí necelých deset miliard amerických dolarů (zhruba 260 miliard korun).

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Dohoda zahrnuje i modely A350 pro lety na dlouhou mezi šesti a dvanácti hodinami.

Článek

„Ačkoliv nominální hodnota původního kontraktu za 118 airbusů měla být 25 miliard dolarů, modely A380 byly nakonec ze smlouvy vyškrtnuty, takže hodnota kontraktu s Airbusem nepřesáhne deset miliard dolarů,“ uvedl šéf Iran Air Farhad Parvareš pro íránskou agenturu IRNA.

„Dokončili jsme jednání s Airbusem a jsme připraveni dohodu v Teheránu kdykoliv podepsat. Očekáváme, že k podpisu dojde dnes nebo zítra po vyřízení několika posledních formalit,“ řekl pro Reuters náměstek ministra dopravy.

Airbus dodá íránským aerolinkám jednak modely A320 a A321 pro lety na střední vzdálenost mezi třemi a šesti hodinami, jednak A330 a A350 pro lety na dlouhou vzdálenost mezi šesti a dvanácti hodinami.

Už v neděli Iran Air podepsal smlouvu o nákupu 80 letounů za celkem 16,6 miliardy dolarů (425 miliard korun) s americkým výrobcem Boeing. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám