Hlavní obsah

Irácký odpor žene ceny ropy vzhůru

Novinky, Tomáš Loskot
PRAHA

Minulý týden se cena ropy v souvislosti s předpověďmi idylického průběhu války v Iráku propadla až o dvacet procent. Zádrhele v průběhu očekávané bleskové operace však tento propad zastavily a nynější průběh invaze a situace na bojištích cenu naopak ženou nahoru.

Foto: Jiří Lukeš

Na Mikulovských vinných trzích, bylo nabídnuto více jak 1500 vzorků vín od moravských vinařů. Foto: Jiří Lukeš.

Článek

Zatímco před několika dny barel severomořské ropy Brent zlevnil z více než 30 dolarů na čtyřměsíční minimum 24,35 USD, v pondělí již v Londýně podražil na 25,73 dolaru. Obchodníky znejistil tuhý odpor iráckých jednotek, vážné ztráty invazních vojsk, záběry mrtvých a zajatých amerických vojáků a také vzdorný televizní projev Saddáma Husajna.

"Trh se zatím zachoval, jako kdyby už zavládl mír. Úroveň iráckého odporu ale naznačuje, že se válka může protáhnout, samozřejmě se všemi důsledky na ceny ropy," řekl analytik Deutsche Bank Adam Sieminski.

Panují také obavy o osud ropných polí u jihoirácké Rumejly, odkud kvůli zuřícím bojům uprchli specialisté snažící se uhasit tamní hořící vrty. Americké velení přitom tvrdilo, že ochrana tamních ropných zařízení je již zajištěna. "Nejsou tak zcela zabezpečena, jak se tvrdilo," řekl podle agentury Reuters analytik Brian Krause.

Pikora: pokles cen benzínu nás nečeká

Podle Vladimíra Pikory z Volksbank se ukazuje, že situace na trhu nebude tak přehledná, jak se původně někteří obchodníci domnívali. "Prudký pokles cen pohonných hmot u čerpacích stanic nás tak v nejbližších dnech asi nečeká," upozornil.

Nejistotu obchodníků na světových trzích s ropou umocňuje rovněž prudké omezení těžby této hlavní energetické suroviny v africké Nigérii, zmítané bouřlivými etnickými nepokoji. Nadnárodní ropné společnosti na jihozápadě země musely uzavřít desítky velkých vrtů a ropná produkce země se tak propadla již o 40 procent.

Attijá: výpadek zvládneme

V předchozích dnech uzavřela své vrty francouzská TotalFinalElf, ještě předtím v řadě míst Shell a hlavně americká firma ChevronTexaco, jež evakuovala prakticky celý personál firmy. Celkově se tak zastavila produkce 817 tisíc barelů denně z celkové nigerijské těžby 2,2 miliónu. Z ní Nigérie vyváží 1,9 miliónu barelů denně.

Šéf ropného kartelu OPEC Abdalláh bin Hamad Attijá ale ujistil, že organizace se s nigerijským výpadkem dokáže vypořádat. Události v Nigérii označil za dočasný problém, který OPEC v minulosti zvládl řešit. Výpadek téměř jednoho miliónu barelů by však na ropném trhu již mohl být znát.

Reklama

Výběr článků

Načítám