Hlavní obsah

Investoři z fondu Pimco po odchodu zakladatele vybrali půl biliónu

Rekordních skoro 24 miliard dolarů (522 miliard korun) odčerpali v září investoři z významného fondu investiční společnosti Pacific Investment Management Company (Pimco), jejíž spoluzakladatel a jeden z nejuznávanějších světových investorů Bill Gross nečekaně přešel ke konkurenci. Fond o tom informoval v noci na čtvrtek.

Foto: Jim Young, Reuters

Spoluzakladatel a dlouholetý šéf největšího dluhopisového fondu světa Pimco Bill Gross

Článek

Sedmdesátiletý Gross vytvořil z investiční společnosti Pimco jednoho z největších správců aktiv s téměř dvěma bilióny dolarů (44 biliónů korun). Skoro tři desítky let řídil dluhopisový fond Pimco Total Return Fund, ze kterého učinil největší dluhopisový fond na světě.

Společnost ve středu uvedla, že investoři z tohoto fondu v září odčerpali prostředky za 23,5 miliardy dolarů. Největší denní odliv přitom nastal v den nečekané rezignace Grosse, který působil jako investiční ředitel. Celkově fond v září přišel o deset procent aktiv.

Chtěli ho vyhodit

Gross, jemuž se někdy říká "dluhopisový král", v pátek z Pimca odešel do konkurenční společnosti Janus Capital Group. Stalo se tak den před jeho očekávaným vyhazovem z firmy, kterou před více než 40 lety pomohl založit.

Podle zdroje agentury Reuters byl Gross ve sporu s výkonným výborem firmy a několikrát hrozil, že z firmy odejde.

Pimco již investorům představilo tři nové manažery Total Return Fund a pokouší se podle médií zmírnit nervozitu. Firma ve středu uvedla, že po Grossově odchodu byl tento týden v pondělí a v úterý odliv prostředků "podstatně menší". Společnost očekává, že si většinu investorů udrží.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám