Hlavní obsah

Inspektoři uzavřeli minipivovar a prodejnu potravin. Našli špínu i živou myš

Novinky, kre
Praha

Špína, myši, nedopalky cigaret, exkrementy hlodavců či návnady na škůdce našli inspektoři ve výrobně minipivovaru v Chýni a dalších zařízeních. Inspekce uzavřela několik restaurací, hernu a prodejnu potravin.

Foto: Státní zemědělská potravinářská inspekce

Asijské bistro v Rožnově pod Radhoštěm

Článek

V Minipivovaru Tomáš Mikulica v Chýni inspektoři našli spoustu otvorů, kterými dovnitř mohli pronikat hlodavci a kontaminovat skladované suroviny.

„V prostorách, kde provozovatel skladoval slad a kde se nacházel šrotovník ke šrotování sladu, zjistili inspektoři SZPI velké množství exkrementů hlodavců, návnady na škůdce a skladování předmětů nesouvisejících s potravinářskou výrobou,“ řekl tiskový mluvčí Pavel Kopřiva.

Majitelka budovy Pivovarský dvůr Chýně Jitka Eichlerová upozornila, že byly uzavřeny pouze prostory pronajaté k výrobě piva, ale oddělená kuchyně i restaurace dál fungují. „Jelikož restaurace a výrobní prostory naší kuchyně a zázemí jsou v naprostém pořádku, je tedy Pivovarský dvůr Chýně jako celek dále v provozu, pouze zde je pozastavena výroba piva a bude zde dočasně nabízeno lahvové pivo,“ uvedla.

Špinavé pneumatiky u piva

V prodejně potravin společnosti Hruška v Třebechovicích pod Orebem našli inspektoři živou myš a spoustu ožraných potravin.

Z hygienických důvodů bylo zavřeno také Asijské bistro v Rožnově pod Radhoštěm, kde byla silně znečištěná kuchyň a v lednici se skladovaly polotovary společně se syrovým masem.

V Herna-baru v Karlových Varech byly celkově zanedbané prostory a na toaletách netekla teplá voda.

Foto: Státní zemědělská potravinářská inspekce

Herna-bar v Karlových Varech

Zákaz užívání prostor ve skladu KEG sudů dostal podnik Perón restaurant z Benešova. Ve skladu piva a limonád se válely špinavé pneumatiky.

Nefunkční umyvadlo

Na jižní Moravě uzavřela inspekce tři podniky. Hernu Bar Lion v Rousínově, kam zatékala voda, odlupoval se nátěr a bar se skladem byl plný nedopalků od cigaret, prachu a pavučin. Na toaletách navíc netekla teplá voda a umyvadlo u baru bylo nefunkční.

Kontrolou neprošla ani restaurace Myslivna v Dolních Bojanovicích. „Umyvadlo u výčepního pultu určené k sanitaci výčepního skla nebylo vybavené přívodem teplé tekoucí vody stejně jako umyvadlo u toalet pro hosty,“ vysvětlil Kopřiva. Uvnitř mrazicího boxu se odlupoval plast a u výčepu netekla teplá voda.

Foto: Státní zemědělská potravinářská inspekce

Hospoda Na Hřišti v Tasově

Sklenice myli vodou ze studně

Při kontrole hospody na Hřišti v Tasově zjistili inspektoři, že k mytí výčepního skla a k sanitaci výčepního zařízení používá personál vodu ze studny v sousedství provozovny. „Ta podle předloženého protokolu není pitná, protože zde analýza potvrdila nadlimitní přítomnost koliformních bakterií,“ doplnil Kopřiva.

SZPI provozovny okamžitě uzavřela do té doby, dokud majitelé a provozovatelé závady neodstraní. V případě závažnějších přestupků s nimi inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Reklama

Výběr článků

Načítám