Hlavní obsah

Inspekce zadržela 26 tun oříšků a fíků. Obsahovaly karcinogenní látku

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nevpustila na český trh přes 26 tun lískových ořechů a sušených fíků. Obsahovaly nadlimitní množství aflatoxinů, které jsou karcinogenní a vznikají při metabolismu plísní, uvedl v pátek mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Foto: SZPI

Závadné sušené fíky

Článek

Dovozcem ořechů a fíků je pražská firma IBK Trade. Lískové ořechy původem z Ázerbájdžánu vyrobila společnost Ali Said LLC.

„Inspekce zadržela šarží o hmotnosti 22 tun v celním prostoru. Rozbor prokázal obsah aflatoxinů v množství 59,4 mikrogramu na kilogram, což je téměř šestkrát nad limit," uvedl Kopřiva.

Sušené fíky pocházely z Turecka, výrobcem i dodavatelem byla tamější firma Kirlioglu Tarimsal Urunler Gida Insaat. Šarže měla 4,1 tuny a aflatoxinu v ní bylo 30,7 mikrogramu na kilogram, tedy více než trojnásobně překročený limit.

Foto: SZPI

Oříšky obsahovaly karcinogen aflatoxin

„Aflatoxiny jsou látky ze skupiny mykotoxinů a vznikají jako produkt metabolismu plísní. Jde o známý karcinogen,” dodal mluvčí inspekce.

Zásahem SZPI se potraviny nedostaly na vnitřní trh Evropské unie. IBK Trade je přitom firmou, která má z kontrol provedených SZPI řadu záznamů o dovozu nebezpečných potravin. V minulosti to byl například dovoz několika tun arašídů s nadlimitním množstvím aflatoxinů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám