Hlavní obsah

Inspekce varuje před jedovatou pomazánkou ze Slovenska, muž po ní skončil v kómatu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve středu vydala důrazné varování před konzumací cizrnové pomazánky Lunter ze Slovenska, která obsahuje botulotoxin, jeden z nejúčinnějších přírodních jedů. Po snědení pomazánky upadl do kómatu 43letý muž z okresu Banská Bystrica. Firma výrobek stahuje z trhu, i když slovenská inspekce v kontrolní šarži bakterii nepotvrdila.

Foto: SZPI

Cizrnová pomazánka Lunter ze Slovenska obsahovala botulotoxin.

Článek

Inspekce v noci na středu obdržela prostřednictvím evropského systému rychlého varování (RASFF) informaci od dozorového orgánu ze Slovenska o riziku výskytu botulotoxinu v cizrnové rostlinné pomazánce značky Lunter, konkrétně v balení 100 g s dobou minimální trvanlivosti do 21. srpna 2015.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Botulotoxin je považován za jeden z nejúčinnějších přírodních jedů, a jedná se proto o potravinu nebezpečnou a škodlivou pro lidské zdraví,” varuje inspekce v tiskové zprávě. „SZPI důrazně varuje všechny spotřebitele, aby uvedenou šarži potraviny v žádném případě nekonzumovali,” dodává inspekce.

Uvedenou šarži výrobku do ČR poslala firma ALFA BIO, s. r. o., z Banské Bystrice. Českými příjemci byly firmy Kalma ze Sviadnova a Kviet z Prahy.

Slovenský výrobce tvrdí, že slovenská potravinářská inspekce výskyt bakterie produkující botulotoxin v kontrolní šarži ve výrobě nepotvrdila.

Muž na Slovensku je v kómatu

Po konzumaci uvedené cizrnové pomazánky upadl do kómatu 43letý Slovák z okresu Banská Bystrica, informovala slovenská agentura  TASR. Případ se stal už minulý týden.

Regionální zdravotní úřad v Banské Bystrici případ potvrdil jako podezření na botulismus. Mluvčí úřadu Mária Tolnayová uvedla, že v odebraných vzorcích ze tří obalů cizrnové pomazánky výrobce Alfa Bio, které muž konzumoval, byla objevena bakterie Clostridium botulinum.

„Vzorky z obalů ostatních potravin, které konzumoval, byly negativní,“ uvedla Tolnayová. Negativní byly i vzorky odebrané z dalších balení zmíněné pomazánky s datem spotřeby 21. srpna 2015.

Obal byl nafouklý

Pacient začal pociťovat nevolnost v noci z 11. na 12. srpna. Ráno měl dvojí vidění, nejistou chůzi a závratě. U lékaře připustil, že obal pomazánky byl před otevřením nafouklý.

Muž byl hospitalizován ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici. Jeho stav se však prudce zhoršoval a následně upadl do kómatu, podle nemocnice je nadále vážný, ale stabilizovaný.

Slovenská regionální veterinární a potravinová správa zastavila další distribuci zmíněné šarže pomazánky.

Otrava botulotoxinem může vést k udušení za plného vědomí
Botulotoxin (z lat. botulus - klobása) produkuje bakterie Clostridium botulinum. Je to prudký jed, pro člověka je smrtelný již v množství jednoho mikrogramu. V organismu se rychle vstřebává a postupně blokuje funkci nervů, následně dochází k ochrnutí svalstva, takže postižená osoba nemůže ani dýchat. Smrt udušením nastává za plného vědomí, které zůstává nezasaženo.

Reklama

Výběr článků

Načítám