Hlavní obsah

Inspekce masivně kontrolovala zákaz prodeje o svátcích. Otevřené obchody mohou lidé nahlásit

Novinky, bož

Česká obchodní inspekce (ČOI) provedla v pátek 429 kontrol, kdy kontrolovala dodržování zákona, který o státních svátcích zavřel prodejny nad 200 metrů čtverečních. Kontroloři minimálně ve dvanácti případech zjistili porušení zákona. Novinkám to v pondělí řekl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Velké obchody mají na svátky zavřenoVideo: Novinky

 
Článek

Počet se podle Fröhlicha může ještě zvýšit. U některých provozoven se totiž přezkoumává, zda jsou větší než 200 metrů čtverečních.

Počet zjištění by se podle něj mohl zvýšit i v případě, pokud by zákazníci využili podatelnu ČOI a účtenkou s datem 28. října prokázali, že v daný den došlo k prodeji.

Obchodníkům hrozí pokuta až jeden milión korun, při opakovaném porušení i vyšší.

Alze hrozí pokuta

Pokuta hrozí i největšímu českému internetovému obchodu Alza.cz. Ten v pátek ve své hlavní provozovně, kterou označuje za výdejní místo, vydával objednané zboží a podle kontrolorů tím měl porušit zákon.

„Až do pravomocného rozhodnutí nebude ČOI komentovat konkrétní případy,“ sdělil Novinkám mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Inspekce však mohla potvrdit, že proběhla kontrola „v provozovně nejmenovaného internetového obchodu v Holešovicích“, právě tam má hlavní provozovnu Alza.

„Můžeme potvrdit, že kontrola v našem showroomu v Praze-Holešovicích proběhla. Doručení oficiálního stanoviska ČOI očekáváme v následujících dnech, proto se v tuto chvíli nebudeme k provedené kontrole vyjadřovat,“ uvedl pro Novinky manažer prodejní sítě Alza.cz Miroslav Tesař.

Fröhlich připomněl, že pokud probíhá prodej, jde o porušení zákona. Podle ČOI je prodej definován tak, že dojde k výběru, zaplacení a převzetí zboží. „Kontroloři v dané provozovně skutečně na místě zboží vybrali, zaplatili a převzali,“ zdůraznil mluvčí.

Chystá se ústavní stížnost

Zákaz prodeje se týká 25. a 26. prosince, 1. ledna, Velikonočního pondělí, 8. května, 28. září a 28. října. Ve výkladu zákona však panuje zmatek. [celá zpráva]

Ztráta tržeb obchodníků kvůli zákazu prodeje o některých státních svátcích dosáhne ročně zhruba čtyř miliard korun, tvrdí Mezinárodní asociace nákupních center. Hospodářská komora ČR (HK) a Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR) chtějí proti zákonu bojovat ústavní stížností. [celá zpráva]

Podpisy pod ústavní stížnost má sehnat senátor Jaroslav Kubera (ODS). Se sehnáním potřebného počtu podpisů nebude podle prezidenta HK Vladimíra Dlouhého žádný problém. Proti státním zásahům do regulace prodejní doby jsou totiž nejen ODS a TOP 09, ale i někteří senátoři dalších stran.

Anketa

Napadlo by vás nahlásit inspekci obchod, který je otevřen během svátku?
Ano
6,8 %
Ne
93,2 %
Celkem hlasovalo 1432 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám