Hlavní obsah

Insolvenční správce Louda si posvítí na praktiky dodavatelů OKD

Právo, Pavel Karban

Insolvenční správce OKD Lee Louda chce prověřit chování některých dodavatelů těžební společnosti. Reagoval tak na informaci manažerů společnosti, že část dodavatelských firem podmiňuje poskytování zboží a služeb, které jsou pro OKD nenahraditelné, uhrazením dluhů vzniklých ještě před vyhlášením insolvence.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Insolvenční správce OKD Lee Louda

Článek

„Dodavatelé tak chtějí činit zpravidla zápočtem,“ sdělil mluvčí OKD Ivo Čelechovský s tím, že Louda se s managementem shodl na tom, že takový postup dodavatelů je protiprávní.

„OKD se ale v současné době bez určitých dodávek neobejde, protože by mohlo dojít k omezení či zastavení provozu a vzniku významné škody. Vedení firmy proto mnohdy nezbývá jiná možnost, než s úhradou souhlasit,“ poznamenal mluvčí, který potvrdil, že insolvenční správce Louda chce postup jednotlivých dodavatelů vůči OKD prošetřit.

Čelechovský zároveň potvrdil, že někteří dodavatelé přestali hradit splatné závazky vůči OKD, což prohlubuje finanční nestabilitu těžební firmě a působí jí škodu. „Pokud se situace v blízké době nezlepší, mají být podle insolvenčního správce závazky po dlužnících vymáhána,“ doplnil mluvčí.

Renty jsou na cestě

OKD podala sama na sebe počátkem května insolvenční návrh, Krajský soud v Ostravě ji týden na to poslal do úpadku. Důvodem jsou dluhy převyšující 17 miliard korun, které firma nedokáže splácet. Financovat provoz by však mohla s pomocí externích zdrojů. Podle Čelechovského eviduje OKD zájem některých bankovních a nebankovních subjektů o poskytnutí financování.

Zatímco mzdy za duben dostali zaměstnanci OKD v řádném termínu, výplata náhrad za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti, tzv. rent se zpozdila. Bývalí horníci tak museli počkat. V souvislosti s insolvencí a špatnou ekonomickou situací totiž vedení OKD rozhodlo, že renty nebude vyplácet ze svých prostředků, ale počká, až jim peníze na účet pošle pojišťovna Kooperativa.

„S vedením pojišťovny jsme se dohodli na zrychlení výplaty. Díky tomu jsme mohli zahájit výplatu rent již dnes,“ uvedl v pátek člen představenstva OKD Jan Solich. Renty se týkají asi 3,5 tisíce lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám