Hlavní obsah

Inflace v eurozóně klesla na 1,1 procenta

Novinky, bož

Meziroční růst spotřebitelských cen v eurozóně v únoru zpomalil na 1,1 procenta z lednových 1,6 procenta. Vyplývá to z údajů, které v pátek zveřejnil statistický úřad Eurostat. Inflace v celé osmadvacítce byla 1,3 procenta.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Sídlo Evropské centrální banky ve Frankfurtu nad Mohanem

Článek

Nejvíce se na inflaci v zemích platících eurem podílely služby. Jejich ceny rostly meziročně o 1,3 procenta a k výsledné inflaci tím přidaly 0,57 procentního bodu.

Dalších 0,21 procentního bodu k celkovému číslu dodaly potraviny, alkohol a tabák, které zdražily o procento. Ceny energií rostly o 2,1 procenta, a k celkové inflaci tak přispěly 0,14 procentního bodu.

Nejvyšší inflace je z celé EU v Rumunsku, kde spotřebitelské ceny v únoru rostly meziročně o 3,8 procenta. Naopak na Kypru je míra inflace záporná, –0,4 procenta. To znamená, že tam spotřebitelské ceny klesají a jde tedy o deflaci.

V Česku meziroční růst spotřebitelských cen v únoru zpomalil na 1,8 procenta, což bylo o 0,4 procentního bodu méně než v lednu a nejméně od listopadu 2016. Zdražovaly hlavně potraviny, uvedl Český statistický úřad.

Inflační cíl Evropské centrální banky (ECB), stejně jako České národní banky (ČNB), jsou dvě procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám