Hlavní obsah

Ceny rostou. Inflace už atakuje čtyři procenta

Novinky, bož
Aktualizováno

Inflace v Česku atakuje čtyři procenta. Spotřebitelské ceny v únoru meziročně vzrostly o 3,7 procenta. Oproti lednu se zvýšily o 0,3 procenta. Vyplynulo to z dat, která v úterý publikoval Český statistický úřad (ČSÚ). ČNB od prosince 2005 cílí na dvouprocentní inflaci, má ale takzvané toleranční pásmo mezi jedním a třemi procenty.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Inflace v Česku

Článek

Ceny oděvů vzrostly oproti únoru 2019 o 4,8 procenta. Zelenina meziročně zdražila o 2,9 procenta, ceny brambor meziročně klesly o 6,7 procenta.

Vepřové oproti stejnému měsíci loňského roku zdražilo o 17,6 procenta, uzeniny o 14,4 procenta, ovoce o 19,3 procenta a cukr o 15,3 procenta. Ceny elektřiny vzrostly o 9,7 procenta.

Ceny v Česku raketově vzrostly

Ekonomika

Ceny zboží celkem vzrostly o 3,5 procenta a ceny služeb o 4,1 procenta.

„V růstu cen se ještě stále neprojevují dopady zvýšení základních úrokových sazeb ČNB,” uvedla ekonomka a ředitelka společnosti Bondster Jana Mücková.

ČNB nečekaně zvýšila úrokové sazby, hypotéky a úvěry podraží

Ekonomika

„Inflace je stále poměrně vysoká a bude zajímavé sledovat, jestli se ji letos podaří zkrotit. Já jsem toho názoru, že ceny ještě nějakou dobu růst budou. Pořád v ekonomice vidím silné inflační tlaky podpořené růstem platů,” dodala ekonomka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám