Hlavní obsah

Inflace se zvýšila na 0,6 procenta, podražily hlavně potraviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spotřebitelské ceny v srpnu zrychlily meziroční růst na 0,6 procenta z červencových 0,5 procenta. Důvodem je hlavně zdražení potravin a nealkoholických nápojů. Proti předchozímu měsíci ale ceny v srpnu klesly o 0,1 procenta. Údaje o inflaci v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Marek Kulhavý, Novinky

Inflace v Česku

Článek

Analytici očekávali stagnaci meziroční inflace na červencových hodnotách.

Na zrychlení meziročního růstu cen mělo mezi potravinami největší vliv zdražení rýže, vajec, rostlinných tuků nebo citrusů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Právě citróny podražily letos rekordně, cena za kilogram je kolem 100 korun. Je to kvůli neúrodě plodiny v Jižní Americe a také vyšší poptávce ve světě, včetně ČR. Ty levné ze Španělska jsou už v tuzemsku vykoupené. Ceny by opět měly klesnout v říjnu, kdy se na trh dostanou citróny z Turecka.

Také ceny čokolády a čokoládových výrobků přešly z poklesu 1,2 procenta v červenci do růstu o 7,7 procenta v srpnu.

"Ke zrychlení meziročního cenového růstu došlo i v oddíle odívání a obuv v důsledku zvýšení cen oděvů o 2,9 procenta," uvedl ČSÚ. Lidé proti loňsku podle statistiků zaplatili také více za dopravní nebo finanční služby.

Zlevnily brambory a jablka

Na samotném meziročním růstu spotřebitelských cen se pak nejvíce podepsalo zdražení mléka, sýrů, jogurtů nebo medu. Nižší než loni byly naopak zejména ceny brambor (o 41,1 procenta) a jablek (o 21,5 procenta).

„Za poklesem cenové hladiny v srpnu stál zejména pokles cen potravin, zejména zeleniny a brambor. Pokles cen potravin vypadá spíše jen jako sezónní snížení, jelikož meziročně jsou ceny potravin mírně nahoře,” uvedl analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

„Mírně se snížily ceny alkoholu. Naopak se zvýšily ceny dovolených, a to meziměsíčně i meziročně, takže to vypadá jako vliv slabé koruny, a ne jen sezónní zvýšení,” dodal.

Hlavně kvůli zlevnění elektřiny o 10,4 procenta se snížily ceny za bydlení. Zdražil ale zemní plyn, čisté nájemné, vodné a stočné, teplo a teplá voda. Meziroční pokles cen pokračoval v oddíle pošty a telekomunikace v důsledku snížení cen telefonických služeb o 3,3 procenta a mobilních telefonů o 19,5 procenta, uvedl ČSÚ.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám