Hlavní obsah

Inflace se rozjela, ceny vzrostly o 2,5 procenta

Novinky, bož
Aktualizováno

Meziroční růst spotřebitelských cen v lednu zrychlil na 2,5 procenta. Jen mezi lednem a prosincem pak ceny vzrostly o jedno procento. Vyplývá to z dat, jež ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Inflace v Česku

Článek

Meziroční růst spotřebitelských cen o 2,5 procenta je o půl procentního bodu více než v prosinci. Inflační cíl České národní banky jsou přitom dvě procenta.

Nájemné bylo meziročně o 3,8 procenta dražší, zatímco v prosinci to byla 3,3 procenta. Elektřina je oproti loňskému roku o 8,2 procenta dražší. Ještě v prosinci vycházel meziroční růst ceny na 5,6 procenta.

Brambory zdražily oproti loňskému lednu o 55,9 procenta, v prosinci to bylo 41,7 procenta. Ceny vajec klesly meziročně o 22,4 procenta, máslo zdražilo o 3,8 procenta. Ovoce zlevnilo o 8,5 procenta.

Za měsíc zdražily lihoviny o 8,1 procenta

„Spotřebitelské ceny v lednu proti prosinci vzrostly o jedno procento. Vliv na to měly zejména ceny v oddíle bydlení, které meziměsíčně vzrostly o 1,6 procenta,” uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Na meziměsíčním růstu cen se podílelo zejména zdražování elektřiny o 5,3 procenta, tepla a teplé vody o 2,8 procenta, vodného a stočného o 2,6 procenta a nájemného o 0,7 procenta.

Za měsíc výrazně zdražily lihoviny, o 8,1 procenta, víno o 8,4 procenta a pivo o tři procenta.

Reklama

Související články

Inflace v eurozóně zpomalila

Meziroční inflace v eurozóně v lednu dosáhla 1,4 procenta. Vyplývá to z bleskového odhadu statistického úřadu Eurostat, který byl zveřejněn v pátek. Ještě...

Výběr článků

Načítám