Hlavní obsah

Inercom v Bulharsku nesmí převzít aktivity ČEZ

Aktualizováno

Bulharský antimonopolní úřad nedovolí malé místní firmě Inercom převzít bulharské aktivity české energetické společnosti ČEZ. S odkazem na sdělení úřadu to ve čtvrtek uvedla agentura Reuters.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

ČEZ podepsal dohodu o prodeji svých bulharských aktivit malé a prakticky neznámé firmě Inercom letos v únoru. Dohoda, jejíž hodnota se odhaduje na 320 miliónů eur (8,3 miliardy korun), vzbudila pochybnosti, zda tak malý podnik dokáže financovat a řídit strategicky důležité energetické provozy.

ČEZ již dříve uvedl, že v případě problémů by bulharská aktiva mohl prodat druhému v pořadí v tendru, což je bulharsko-indické konsorcium okolo společnosti India Power.

Na jaře ČEZ potvrdil, že provádí interní vyšetřování případného úniku informací o prodeji bulharských aktiv. Únik mohl podle mluvčího firmy ohrozit zájmy ČEZ a přeneseně i českého státu v mezinárodní arbitráži. Česká skupina ji zahájila předloni proti bulharské vládě kvůli zásahům tamních institucí, které podle ČEZ poškodily podnikání skupiny.

Kvůli vazbám na Inercom čelila podezření i bulharská ministryně energetiky, ale premiér její demisi nepřijal. Bulharská vláda v dubnu prohlásila, že se nehodlá na převzetí aktiv ČEZ nijak podílet.

Problémy ČEZ v Bulharsku se vyhrotily v roce 2013, kdy tam probíhaly velké demonstrace kvůli údajně předraženým fakturám za elektřinu. ČEZ nárůst částek vysvětloval tuhou zimou. Předtím firma kvůli potížím opustila jinou balkánskou zemi, Albánii. Dál pokračuje s byznysem v Rumunsku, kde provozuje mimo jiné velký větrný park.

Reklama

Výběr článků

Načítám