Hlavní obsah

InBev chce koupit Anheusera, vznikl by největší pivovar světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Belgická pivovarnická skupina InBev navrhla v noci na dnešek americkému konkurentovi Anheuser-Busch, že jej koupí za 46,3 miliardy dolarů (727 miliard korun). Spojením obou společností by vznikl největší výrobce piva na světě a transakce by byla dosud největším firemním převzetím v odvětví alkoholických nápojů.

Článek

InBev nabízí za akcii Anheuseru 65 dolarů, což je prémie 24 procent proti ceně z 22. května - den předtím, než se objevily zprávy o plánech převzetí, které zvedly akcie Anheuseru vzhůru. Ve středečním obchodování po uzavření burz reagovaly akcie Anheuseru na zprávu posílením o sedm procent na 62,73 USD.

Anheuser sdělil, že správní rada návrh InBevu "pečlivě zhodnotí" a rozhodne se, jak se k němu postaví. Podle expertů z odvětví je nabídka InBevu prvním krokem v sérii vzájemných jednání, která by mohla vytáhnout konečnou cenu nad 70 dolarů za akcii.

Od založení Anheuseru před stoletím a půl má hlavní slovo ve výrobci piva značek Budweiser a Michelob rodina Buschů, o níž se soudí že většina z jejích členů je proti převzetí. Vlastnický podíl rodiny se sice již snížil do té míry, že nemá možnost veta, její vliv ve správní radě je však nadále silný. Druhým největším akcionářem Anheuseru je známý investor Warren Buffett, který má ve firmě pět procent akcií.

InBev vznikl v roce 2004 spojením belgického pivovaru Interbrew a brazilské nápojové společnosti AmBev. Na českém trhu s pivem má InBev se značkami Staropramen, Ostravar a Braník asi 15procentní podíl. Loni o pozici největšího světového výrobce piva InBev připravila skupina SABMiller, vlastník Plzeňského Prazdroje.

Anheuser-Busch je největší americký producent piva s podílem 48,5 procenta. Firma vede po celém světě řadu právních sporů s českobudějovickým Budvarem o značky Budweiser a Bud.

InBev má na americkém trhu zatím jen malý podíl. Skupina má přitom se společností Anheuser-Bush pro americké území distribuční dohodu. InBev má silné pozice na trzích západní a východní Evropy, Asie a Latinské Ameriky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám