Hlavní obsah

I přes rekordní růst cen ropy benzín mírně zlevnil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kvůli konfliktu na Blízkém východě od pátku prudce na světových trzích zdražuje ropa. Benzín v České republice však i přesto za poslední týden mírně zlevnil, a to o několik haléřů. Benzín Natural 95 stojí v průměru 31,80 Kč za litr, což je o osm haléřů méně než před sedmi dny. Cena nafty se snížila o pět haléřů na 30,05 Kč.

Článek

"Korunová cena ropy a jejích ropných derivátů je nyní velmi vysoko, což se odrazí dalším růstem ceny pohonných hmot," sdělil Vladimír Pikora z Next Finance. Proti růstu cen hovoří podle něj jen to, že na některých místech se litr Naturalu dostal až téměř na 33 korun. "To je psychologická hranice, kterou se mnoha prodejcům nebude chtít překročit," domnívá se ekonom. Zdražování čeká i analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka, podle kterého by ceny mohly růst již tento týden.

Téměř o 30 haléřů klesla cena benzínu v Pardubickém kraji, ve kterém se nyní litr prodává za 31,41 Kč. Stejně platí řidiči v Královéhradeckém kraji, kde se průměrná cena snížila o 24 haléřů na litr. Mezi 15 až 20 haléři zlevnil benzín v Jihomoravském, Karlovarském a Plzeňském kraji a na Vysočině.

Naopak v Moravskoslezském kraji ceny rostly, průměrná cena 31,65 Kč je o 16 haléřů vyšší než před týdnem. Mírně se ceny zvýšily také v Jihočeském kraji a v Praze.

Nejvíce zaplatí řidiči v Praze

Nejdražší benzín je v hlavním městě, ve kterém litr stojí v průměru 32,30 Kč. Na v poslední době nejdražší Vysočině, kudy vede velká část dálnice D1, se litr prodává o deset haléřů levněji než v Praze. Nejlevnější Natural 95 je nyní v Královéhradeckém a Pardubickém kraji, kde průměrná cena činí 31,41 Kč.

Nafta je nejlevnější v Plzeňském kraji s průměrnou cenou necelých 29,50 Kč. Nejvyšší ceny jsou opět na Vysočině, kde se litr prodává za 30,55 Kč.

Ceny ropy na světových trzích v posledních dnech dosahují na stále nová maxima. V podnělí cena severomořské ropy Brent zdolala hranici 78 dolarů za barel. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Cena benzínu letí vzhůru

Kvůli zvýšené poptávce po benzínu v období letních dovolených a zvyšující se ceně ropy za poslední týden prudce zdražily pohonné hmoty. Cena benzínu Natural 95...

Výběr článků

Načítám