Hlavní obsah

Hyundai postaví v Indonésii první továrnu, v zemi investuje 36 miliard

Jihokorejská automobilka Hyundai Motor podepsala dohodu, na jejímž základě postaví novou továrnu v Indonésii. Půjde vůbec o první výrobní závod společnosti v jihovýchodní Asii. Hyundai v zemi do roku 2030 investuje 1,55 miliardy dolarů (35,9 miliardy Kč).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Nový závod vyroste východně od Jakarty a výrobu zahájí koncem roku 2021. Počáteční roční kapacita výroby má být 150 tisíc vozů. Hyundai ji plánuje později zvýšit na 250 tisíc vozů ročně.

Vyrábět se tam mají malé sportovně-užitkové vozy a víceúčelové vozy a společnost uvažuje také o výrobě elektrických vozidel vytvořených speciálně pro místní trh.

Nošovický závod Hyundai vydělal 7,22 miliardy

Ekonomika

Hyundai se v zemi rozhodl postavit továrnu, aby se vyhnul clům, které se v případě členských zemí Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN) pohybují od pěti do 80 procent. Závod by měl dodávat vozy na indonéský trh, který je největším automobilovým trhem v regionu, ale také do dalších zemí ASEAN.

Hyundai dodal, že v důležitých zemích ASEAN, včetně Indonésie, Thajska, Malajsie, Vietnamu a Singapuru, se očekává růst prodeje aut do roku 2026 na 4,49 milionu vozů z 3,16 milionu v roce 2017, napsala agentura Reuters.

Hyundai za konkurenčními japonskými automobilkami v jihovýchodní Asii hluboce zaostává. Podle výzkumné společnosti LMC Automotive prodal v zemi za leden až září 122 883 vozů, zatímco japonská Toyota 854 032 vozů.

V Nošovicích vyrobil Hyundai už tři miliony automobilů

Ekonomika

Hyundai je největším výrobcem automobilů v Jižní Koreji a spolu se spřízněnou společností Kia tvoří pátého největšího výrobce aut na světě.

Společnost Hyundai v listopadu 2008 oficiálně zahájila sériovou výrobu osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku.

Tamní závod v loňském roce zvýšil zisk o téměř 8 procent na 7,22 miliardy korun. V květnu nošovická automobilka vyrobila třímiliontý vůz.

Reklama

Související témata:

Související články

Indonésie posílá odpad zpátky na Západ

Bohaté západní státy si mají do 90 dnů převzít 547 kontejnerů odpadu, který vyvezly do Indonésie. Upozornil na to server deníku Independent. Země výzvou...

Výběr článků

Načítám