Hlavní obsah

Hypotéku lze získat i bez doložení příjmů

Právo, Vladimír Čechlovský

Hypoteční banky udělaly další průlomový krok pro usnadnění cesty k hypotéce. Začaly totiž poskytovat úvěry na bydlení i bez toho, že by zájemce musel předložit klasické doklady o svých příjmech - potvrzení své mzdové účtárny či daňová přiznání.

Článek

Na této podmínce v minulosti ztroskotala řada žadatelů. Stačilo například, aby daňové přiznání podnikatele či jiné osoby samostatně výdělečně činné nedokládalo - ať už z jakéhokoli důvodu - dostatečné příjmy a člověk hypotéku nedostal, i když byl v podstatě bohatý a dobře zajištěn. Nyní bude místo těchto dokladů stačit čestné prohlášení, že klient má dostatečný majetek i příjmy, aby zajistil splácení hypotéky.

Jako první přicházejí s touto nabídkou na trh Raiffeisenbank a Hypoteční banka. "Tím se otevírá zcela nová část hypotečního trhu - úvěry pro klienty disponující majetkem či příjmy, které jim umožní hypotéku řádně vyrovnat. Podobný úvěr založený na hodnotě aktiv, je rozšířen především v anglosaských zemích," sdělil manažer hypoték Raiffeisenbank Marek Richter.

Generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil soudí, že klasické potvrzení o platu od zaměstnavatele nebo daňová přiznání jsou už omezující. "Třeba klienti, kteří mají vyšší příjmy teprve krátkou dobu, by jen stěží prokazovali dostatečný příjem v minulých měsících. Typickým příkladem může být žena po mateřské dovolené či nově začínající podnikatelé.

Úvěr i tak nebude pro každého

To ale neznamená, že nyní banky půjčí každému. Klient kromě čestného prohlášení, že má dostatečný majetek a příjmy, musí dále předložit potvrzení o bezdlužnosti vůči finančním úřadům, případně i Správě sociálního zabezpečení, případně i notářský zápis o uznání dluhu.

Banky rovněž v úvěrovém registru bedlivě ověřují, zda zájemce o úvěr v minulosti i současnosti řádně splácí jiné úvěry. V některých případech bude muset klient dokázat svou bonitu i vlastnictvím nemovitostí, cenných papírů či hotovosti.

"Úvěry jsou určeny pro českou i zahraniční klientelu s dobrou platební historií a disponující dostatečnými příjmy či majetkem," potvrdil Právu Jan Urban, ředitel makléřské společnosti Simply, která prozatím nové hypotéky Raiffeisenbank výhradně nabízí.

Banky se chrání i jinými způsoby. Například Hypoteční banka poskytne úvěr bez doložení příjmu jen na bydlení a do výše 50 procent zástavní hodnoty nemovitosti, zatímco běžné hypotéky lze získat až do sta procent této hodnoty. Raiffeisenbank poskytuje hypotéky zahraničním zájemcům do 70 a českým občanům do 50 procent zástavní hodnoty nemovitosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám