Hlavní obsah

Hygienik Vít: Riziko nákazy E. coli by v Česku mohlo polevit

– Praha
Novinky, pit

Riziko nákazy nebezpečnou bakterií Escherichia coli, která v Německu přivodila smrt 18 lidí, by v Česku mohlo polevit. Uvedl to v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce hlavní hygienik České republiky Michael Vít s tím, že od pátku nebyly zaznamenány žádné podezřelé případy.

Foto: Právo

Hlavní hygienik ČR Michael Vít

Článek

V Česku se dosud objevilo deset podezřelých případů, z toho jeden byl potvrzený. Americká turistka se vyléčila, neprojevilo se u ní selhání ledvin. To se podle Víta projevuje přibližně v deseti procentech případů.

Podle imunoložky Blanky Říhové je nicméně na místě i nadále obezřetnost. „Stále se neví, kde se nachází zdroj nákazy, i když problémy už trvají měsíc,“ připomněla Říhová s tím, že nákaza se může dostat kamkoli.

„Bakterie velmi rychle mutují, budeme vždycky krok za nimi,“ řekla Říhová. Protilátky proti toxinům je podle ní velmi obtížné získat. Bakterie se může přenášet i mezi lidmi navzájem.

Španělské škody

Ministr Ivan Fuksa (ODS) se domnívá, že český systém včasného varování je na velmi vysoké úrovni a převyšuje ten německý. Fuksa se rovněž omluvil za svůj předchozí výrok, kdy v případě kontaminace okurek hovořil o možném teroristickém útoku.

Španělským farmářům údajně vznikla kvůli neoprávněnému obvinění na „závadné“ okurky ze strany Německa škoda až 200 miliónů eur (asi 4,8 miliardy korun). Pomoc Španělsku budou řešit ministři zemědělství Evropské unie na svém zasedání 17. června. Iniciativa pochází od Německa. „Česko se na kompenzaci přímo podílet nebude,“ uvedl Fuksa.

Se španělskými zemědělci solidarizuje i prezident Agrární komory ČR Jan Veleba, nicméně i on si myslí, že by se Česko na kompenzaci nemělo podílet. Ohledně české agrární politiky se Veleba vyjádřil, že je značně defenzivní. „Zelenina se v Česku pěstuje na 9000 hektarech, šlo by rozšířit prostor až na 15 000 hektarů,“ sdělil Veleba

Do Česka se dováží ve velkém

Do Česka se dováží například 80 procent okurek, rajčat a paprik, 70 procent česneku, 60 procent mrkve a cibule. Změna není podle Fuksy příliš možná, neboť to nedovolí evropská pravidla. Nicméně bude podporovat vývoz českých potravin, především do zemí třetího světa.

Ohledně svého možného odvolání z ministerského postu Fuksa uvedl, že si je vědom tlaku ze strany Věcí veřejných a je připraven na jakékoli rozhodnutí premiéra Petra Nečase (ODS). „Počítám se vším, tedy i tím, že můžu být obětován,“ dodal Fuksa.

Reklama

Výběr článků

Načítám