Hlavní obsah

Hušák zaútočil s požadavkem, aby Sazka okamžitě zastavila loterie

Praha
Aktualizováno

Generální ředitel společnosti Sazka Aleš Hušák ve středu navrhl insolvenčnímu správci Josefu Cupkovi, aby firma zastavila veškerou loterijní činnost. Podle Hušáka nemůže Sazka ve své činnosti pokračovat, dokud firma nesežene další peníze. Cupka to rozhodně odmítl. Investiční skupina KKCG tento krok označila za Hušákův zoufalý epilog v křesle šéfa Sazky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf Sazky Aleš Hušák

Článek

"Požádal jsem insolvenčního správce o okamžitý souhlas se zastavením veškeré loterijní činnosti do doby přijetí reálných finančních prostředků s tím,  že  pokud tak neučiní, přebírá veškerou zodpovědnost v uvedené záležitosti," uvedl Hušák v tiskové zprávě.

Dodal, že informoval také ministerstvo financí s tím, že čeká na vyjádření insolvenčního správce. Sazka je v úpadku od konce března.

"Doplacením velké výhry a některých dalších splatných výher se Sazka, a.s., ocitla v situaci, kdy nemá žádné peníze. Sazka, a.s., je v tuto chvíli zcela bez disponibilních zdrojů, její činnost je ochromena a nebude moci nadále čestně provozovat loterie a jiné hry," sdělil Hušák.

Zastavení veškeré loterijní činnosti však podle Cupky není na pořadu dne, a obzvlášť před schůzí věřitelů, uvedla večer Česká televize. „Když se zastaví loterijní činnost, tak Sazka není. Takže rozhodně ne,“ reagoval pak Cupka v rozhovoru pro televizi Nova.

Lže a kope kolem sebe, tvrdí KKCG

Šéf Sazky se odvolává na úvěrovou smlouvu, kterou má údajně v současné době k dispozici a která podle něj může provoz Sazky zachránit poskytnutím prostředků na reorganizaci. Insolvenčního správce Cupku Hušák vyzval, aby tuto smlouvu posoudil a povolil uzavřít.

Na Hušákovo sdělení okamžitě reagoval mluvčí investiční skupiny KKCG Dan Plovajko s tím, že šéf Sazky napsal svůj epilog. "Je plný lží, zoufalého kopání kolem sebe, svalování viny na všechny ostatní a nedůstojných osobních invektiv. Jako člověk, který dokázal přivést monopolní loterii po 55 letech do krachu, si nezaslouží naše pochopení ani lítost!" stojí v prohlášení KKCG, která tvrdí, že Sazka i nadále bude pokračovat ve své činnosti.

"Skupiny KKCG a PPF podniknou na zítřejší schůzi věřitelů a následně v dalších dnech a týdnech veškeré potřebné kroky, které zajistí další budoucnost a rozvoj Sazky," sdělil Plovajko.

Podnikatelé Petr Kellner a Karel Komárek v úterý jménem svých skupin PPF a KKCG zaslali akcionářům a členům představenstva Sazky dopis, v němž naposledy předložili společnou nabídku na záchranu firmy. Pokud akcionáři Sazky návrh nepřijmou, PPF a KKCG budou na čtvrteční schůzi věřitelů prosazovat konkurz Sazky.

Předseda ČSTV, majoritního akcionáře Sazky, Pavel Kořan nabídku vnímá jako ultimátum, která jsou pro něj obecně nepřijatelná. Zástupci minoritních akcionářů by ji však přijali. "Komárek a Kellner chtějí Sazku zničit, či ukrást," reagoval šéf Sazky Hušák.

Sazka končí, tvrdí Herman

"Sazka propouští k dnešnímu dni všechny zaměstnance, zítra nebude pokračovat losování, firma doplatí všechny dluhy ohrožující licenci a nemá peníze na další chod," řekl serveru Ihned.cz Marek Herman, ředitel Asociace provozovatelů kurzových sázek, jejíž je Sazka členem.

"Sazka odevzdává ministerstvu financí svou loterijní licenci a v krátkém čase oznámí ukončení činnosti. Důvodem je, že nemá peníze na provoz," doplnil pro Ihned.cz zdroj z firmy, která se Sazkou blízce obchodně spolupracuje a má informace přímo zevnitř loterijní firmy.

O osudu Sazky má rozhodnout schůze věřitelů 

Ve čtvrtek začne v Národním domě na Vinohradech rozhodující jednání o budoucnosti Sazky. Po přezkumném jednání o platnosti přihlášených pohledávek by se měla uskutečnit schůze věřitelů, která se buď dohodne na reorganizaci společnosti, nebo ji pošle do konkurzu.

Insolvenční správce Sazky Josef Cupka popřel pohledávky za Sazkou ve výši 17,154 miliardy korun a jako nesporné uznal pohledávky za zhruba 15 miliard Kč. Městský soud v Praze zaevidoval 2075 věřitelů s pohledávkami za 41,1 miliardy Kč. Soud odmítl mimo jiné osmimiliardovou pohledávku od Občanského sdružení Zelený ostrov (OSZO), dvě další totožné pohledávky již dříve popřel Cupka. Při první schůzi věřitelů bude mít největší slovo věřitel s největším procentem pohledávek.

Sazka se do insolvence dostala kvůli problémům se splácením výstavby O2 areny. Vznikla v roce 1956, akciovou společností je od roku 1993. Jejími akcionáři Sazky jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu. Největší podíl, 67,98 procenta, drží Český svaz tělesné výchovy. Ze zisku má podporovat sport a tělovýchovu, ještě v roce 2003 akcionářům vyplatila přes miliardu.

V posledních letech posílá kvůli splátkám za halu na sport méně peněz. V roce 2008 to bylo 446 miliónů korun, předloni 179 miliónů, loni pak 234 miliónů korun. V čele sedmičlenného představenstva Sazky stojí od roku 1995 Aleš Hušák, který je zároveň generálním ředitelem. V představenstvu zasedají také zástupci akcionářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám