Hlavní obsah

Hušák v některých věcech ohledně Sazky nemluví pravdu, tvrdí Ječmínek

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Místopředseda loterijní společnosti Sazka Roman Ječmínek na středečním brífinku prohlásil, že šéf Sazky Aleš Hušák nemluví pravdu. V Hušákových tvrzeních prý zaznělo množství polopravd, a dokonce lží.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle Ječmínka lze za současným stavem Sazky spatřovat chybné jednání managementu. Dluhy narůstaly během posledních let, šlo je však řešit daleko dřív.

"Byli jsme přesvědčováni, že se nic neděje," prohlásil Ječmínek s tím, že řada minoritních akcionářů již dříve vyjadřovala svoje znepokojení nad stavem v Sazce. Nikoli však majoritní podílník, kterým je ČSTV.

Jak připomněl Ječmínek, společnost Gladiolus, kterou založili zájemci o Sazku Penta a E-Invest, vznikla za zády představenstva loterijní společnosti. Podle Ječmínka je rovněž nepřijatelné, aby jednání za Sazku vedl Hušák.

"Vedení Sazky se s vyjádřeními R. Ječmínka samozřejmě musí nejprve detailně seznámit a pak na ně může reagovat," sdělil mluvčí Sazky Jan Tuna.

Podle Tuny je ale nutné zdůraznit, že R. Ječmínek je dlouholetým mužem číslo dvě ve vedení Sazky, dlouhá léta byl a v současné době ještě stále je nejen místopředsedou představenstva Sazky, ale také přímo zástupcem generálního ředitele, tedy člověkem s pravomocemi a zodpovědností z toho vyplývajícími.

Od úterý Sazka v úpadku

V úterý prohlásil Městský soud v Praze na Sazku úpadek. Zároveň ustanovil insolvenčním správcem firmy Josefa Cupku a rozhodl o svolání schůze věřitelů na 26. května. Věřitelé, kterým firma dluží, mají 30 dní na to, aby se o své pohledávky přihlásili. Jsou mezi nimi velké společnosti jako PPF, KKCG nebo Česká spořitelna. Jako věřitelé Sazky se chtějí přihlásit také sportovní svazy, jak v úterý uvedla Česká televize.

Firma dluží i mobilním operátorům za dobíjení kreditů. Nevyplatila také některé výhry. I šťastlivci se o výhru, v tomto případě pohledávku, musí řádně přihlásit.

Způsob řešení úpadku soud zatím nestanovil. Má na to lhůtu do tří měsíců od rozhodnutí o úpadku, a to nejdříve po svolané schůzi věřitelů. Sazka je v insolvenčním řízení od ledna. V úvahu přichází konkurz a reorganizace. Druhá možnost je více pravděpodobná, protože se pro ni vyslovily všechny strany.

I Hušák podal insolvenci

V pátek podal návrh na insolvenci loterijní společnosti i její šéf Aleš Hušák. Jak uvedl v neděli v České televizi, ve firmě bude dál bojovat za to, aby sportovním svazům zůstal co největší podíl.

Hušák nařkl věřitele, mezi něž patří například firma KKCG Karla Komárka nebo skupina PPF, z toho, že ve skutečnosti nechtějí dostat peníze za pohledávky, ale proniknout do firmy.

Hušák zopakoval, že firma vyplácí výhry, přestože si lidé stěžují, že výhry v řádech miliónů korun nedostali. Ministerstvo financí proto zahájilo s firmou řízení o odebrání licence.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám