Hlavní obsah

Huawei žaluje amerického telekomunikačního regulátora

Čínská telekomunikační společnost Huawei zažalovala americkou Federální komisi pro spoje (FCC), neboť považuje za nezákonné rozhodnutí, kterým regulátor označil čínskou firmu za hrozbu pro národní bezpečnost USA. Vládu spojených států firma zažalovala už v březnu za to, že loni zakázala federálním agenturám používat její výrobky, napsala agentura Reuters.

Foto: Toby Melville, Reuters

Logo společnosti Huawei.

Článek

Federální komise pro spoje označila na konci listopadu za hrozbu národní bezpečnosti vedle společnosti Huawei také čínskou firmu ZTE. Největšími klienty těchto firem jsou v USA hlavně venkovští operátoři, kteří při nákupu produktů a služeb Huawei a ZTE nemohou napříště využít prostředky z vládního fondu, jenž má k dispozici 8,5 miliardy dolarů (bezmála 197 miliard Kč).

Telekomunikační regulátor navrhl, aby se čínské vybavení stávajících telekomunikačních sítí nahradilo jinými zařízeními. Huawei se také nesmí účastnit v USA budování mobilních sítí páté generace (5G) a ke stejnému postupu vybízejí Spojené státy i své spojence.

Žaloby po celém světě 

Firma komisi zažalovala, aby rozhodnutí regulátora zvrátila. „Zákaz porušuje práva společnosti a zákony schválené Kongresem,“ prohlásil podle portálu Nikkei Asian Review Dennis Amari, který je v Huawei ředitelem pro vztahy s americkou vládou. Dodal, že verdikt FCC čínskou firmu stigmatizuje a společnost kvůli tomu nebude moci obchodně růst.

Nikkei Asian Review poznamenal, že až do letošního roku se firma držela v pozadí, ale v nedávné době podal po celém světě sérii žalob, mimo jiné za pomluvu ve Francii. Portál rovněž připomněl únorovou zprávu listu The Wall Street Journal, podle které společnost pohrozila zažalovat českou vládu za tvrzení, že chytré telefony společnosti nejsou bezpečné.

Před riziky spojenými s výrobky firem Huawei a ZTE varoval již dříve český Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB).

Před čím varuje NÚKIB
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.
Neznamená to, že jsou tyto technologie škodlivé nebo v danou chvíli zneužívané proti jejich uživatelům, ale představují riziko, že mohou být zneužity. Používat je na klíčových místech kritické infrastruktury – stávající i nově budované – znamená vysokou hrozbu.
Problém představuje čínské prostředí, kde tyto společnosti primárně působí. Podle tamních zákonů musí soukromé společnosti spolupracovat se státem při zpravodajských aktivitách. Aktivity vlivového i špionážního charakteru Čína, kde vládne autoritativní režim, v České republice už nyní provádí.
Technologie zmíněných firem na citlivých místech představují riziko nejen kvůli potenciální špionáži, ale i kvůli ohrožení běžných služeb státu. Cizí mocnost by je pak mohla chtít zneužít například k zásahům do internetu. Obezřetnost je namístě také tam, kde by jejich zneužití mohlo přinést ohrožení zdraví a životů lidí nebo významné hospodářské ztráty.

Reklama

Výběr článků

Načítám