Hlavní obsah

Huawei vyplatí zaměstnancům vysoké prémie za překonání sankcí USA

Čínský výrobce telekomunikačních zařízení Huawei zaplatí devadesáti tisícům zaměstnanců bonus v úhrnu dvě miliardy jüanů (6,6 miliardy Kč) za pomoc při překonání amerických sankcí, které mimo jiné ohrožují jeho produkci chytrých telefonů. Informovala o tom agentura AP s odkazem na oznámení, které v úterý kolovalo po sociálních sítích.

Foto: Aly Song, Reuters

Prodejna Huawei v Číně.

Článek

Společnost Huawei pravost dokumentu potvrdila, věc ale dál nekomentovala.

Rozpočítá-li se bonus na osobu, pak činí 22 000 jüanů (72 650 Kč). Společnost také oznámila, že 180 tisíc zaměstnanců dostane další měsíční plat. Na některou z odměn tak dosáhne většina zaměstnanců, kterých má Huawei dohromady 194 tisíc.

Větší bonusy podle agentury AP připadnou zaměstnancům v sektoru výroby čipů, ve výzkumu a vývoji a na místech souvisejících s výrobou. Společnost přepracovala svou výrobkovou řadu, aby co nejvíce snížila závislost na amerických součástkách.

Na tři směny

Agentura Bloomberg přinesla po květnovém uvalení amerických sankcí zprávu, že tisíce vývojářů Huawei pracují na tři směny v nepřetržitém provozu. Bloomberg také na počátku listopadu upozornil na dopis personalisty vývojářů Huawei Chu Linga, který se objevil mezi interními zprávami společnosti a obratem byl smazán. Chu v něm upozorňuje na přesčasy a klade si otázku, zda jsou přepracovaní inženýři efektivní.

Johnson riskuje roztržku s USA, chce pustit Huawei k britské 5G

Mobil

Spojené státy firmu Huawei kvůli podezření ze špionáže pro čínskou vládu v polovině května zařadily na černou listinu, což znamená, že americké podniky potřebují zvláštní povolení, pokud chtějí této čínské firmě dodávat své produkty. Washington čínskou společnost také vyloučil z budování mobilních sítí páté generace (5G) a ke stejnému postupu vybízí i své spojence. Huawei obvinění ze špionáže odmítá.

Před technologiemi Huawei v závěru loňského roku varoval i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Podle serveru Lupa v Česku technologie Huawei využívají všichni tři největší mobilní operátoři. Z nedávného vyjádření ministra průmyslu Karla Havlíčka pro Právo společnost i přes bezpečnostní varování nebude vyloučena z výstavby sítí páté generace 5G.

Huawei zřejmě dostane v Česku zelenou

Internet a PC

Navzdory sankcím firma Huawei od ledna do konce září zvýšila tržby meziročně o 24,4 procenta na 610,8 miliardy jüanů (přes dva biliony Kč).

Největší výrobce telekomunikačních zařízení a druhý největší výrobce chytrých telefonů na světě už na konci září oznámil, že začal vyrábět základnové stanice pro mobilní sítě 5G bez amerických součástek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám