Hlavní obsah

Hranice 28 korun za euro se blíží

Novinky, Tomáš Volf

Česká měna se ve čtvrtek obchodovala až za 27,90 koruny za euro, vyplývá z grafu serveru Patria.cz. Evropská měna je nyní o tři koruny dražší než v únoru. Koruna může dál oslabovat, ekonomové odhadují, že kurz bude muset Česká národní banka bránit intervencemi.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj kurzu koruny k euru

Článek

Zatímco začátkem února se Češi při lyžování v zemích eurozóny těšili z mimořádně silné měny a kurzu kolem 25 korun za euro, nyní jim koronavirus kromě rušení zahraničních dovolených prodraží výrobky z dovozu, jako třeba elektroniku. Koruna totiž oslabuje k euru i k dolaru. Euro je už téměř za 28 korun, dolar stojí skoro 26.

„Za oslabováním koruny nelze hledat jediný faktor, ale hned několik,” řekl Novinkám analytik Jan Berka ze společnosti Roklen. Zaprvé trh podle něj čeká, že úrokové sazby v tuzemsku půjdou ještě více dolů. Vedle toho se obchodníci zbavují korun, které jsou pro ně stále rizikovým aktivem. Naopak velký zájem je o dolar.

Mimořádná opatření. ČNB snížila úrokovou sazbu, nevylučuje měnové intervence

Ekonomika

„Jsme přesvědčeni, že s úrovní 28 korun za euro, které bychom se mohli dočkat poměrně brzo, by přišel zásah ČNB, díky kterému by se kurz posunul pod tuto psychologickou hranici. A pravděpodobně by nešlo jen o jednorázovou akci,” dodal Berka.

Král dolar

Z výše uvedených důvodů vidí korunu jako zranitelnou a náchylnou k oslabování i hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek. Na druhé straně podle něj dramatickému oslabení koruny by mohla bránit obava trhu, že ČNB může intervenovat v její prospěch. „(Devizové) rezervy na to má dostatečné. Podle nás by se tyto obavy na trhu mohly objevovat s hladinou 28 korun za euro. Ta nyní bude působit jako silná hladina odporu,” uvedl Vejmělek.

Slabá koruna je příznivá pro exportně zaměřená odvětví české ekonomiky, tedy primárně pro exportně orientovaný zpracovatelský průmysl. Oproti tomu slabá koruna zdražuje dovoz od strojního vybavení pro podniky až po spotřební zboží pro domácnosti. Také prodražuje zahraniční dovolené, což ale aktuálně Čechy nepálí, protože nemohou cestovat.

Koruna jako i další regionální měny oslabují nejvýrazněji, protože je investoři v současné době považují za riziková aktiva. Méně trpí euro, jako jedna z hlavních světových měn. Vůči dolaru nicméně euro oslabuje, stejně tak třeba britská libra. Americký dolar se tento týden naopak vyšplhal na tříleté maximum vůči koši měn, protože podniky a investoři jej v době obav z koronaviru vnímají jako bezpečné útočiště. Kvůli tomu se mu přezdívá v hantýrce ekonomů a investorů „král dolar”.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Koruna může dále oslabovat, prozatím se však domníváme, že v situaci výraznějšího oslabení k 28 Kč za euro by na trh vstoupila ČNB a korunu podpořila intervencemi a částečným odprodejem devizových rezerv,” řekl Novinkám také ekonom ING Jakub Seidler.

Například ekonom společnosti Akcenta Miroslav Novák by očekával případnou intervenci ČNB až tehdy, kdy by se kurz blížil 30 korunám za euro. Tak slabá byla koruna při krizi z roku 2009.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám