Hlavní obsah

Hračkářský gigant na obzoru? Hasbro chce převzít Mattel

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký výrobce hraček Hasbro učinil nabídku na převzetí konkurenční firmy Mattel. Uvedl to list The Wall Street Journal s odvoláním na informované zdroje. Případná dohoda by vytvořila hračkářský gigant a spojila značky My Little Pony, Transformers a Nerf patřící Hasbru se značkami Barbie a Hot Wheels od Mattelu.

Foto: Mike Blake, Reuters

Americký výrobce hraček Hasbro učinil nabídku na převzetí konkurenční firmy Mattel.

Článek

Sloučená skupina by měla větší sílu například při vyjednávání s filmovými a televizními studii o ceně za poskytnutí licencí. Tržní kapitalizace Mattelu je nyní zhruba pět miliard dolarů (109,5 miliardy korun). To je méně než polovina tržní hodnoty firmy Hasbro, která nyní činí 11 miliard dolarů.

Obě firmy se ke zprávě odmítly vyjádřit. O možnosti spojení obou firem nicméně již delší dobu mluví analytici a investoři. Podle agentury Bloomberg totiž zažívají kamenná hračkářství v USA těžké časy a zavírají prodejny. Důvodem je silný nástup internetové konkurence v čele s Amazonem.

Jak uvedl server CNBC, na snížení tržeb společnosti Mattel měl vliv bankrot hračkářství Toys R Us. [celá zpráva]

Šlo totiž o důležitého prodejce hraček různých výrobců. Konkrétně Mattel prostřednictvím Toys R Us v minulém roce prodal 11 procent hraček.

Obavy o zdraví sektoru zasáhly i akcie Hasbro. [celá zpráva]

Někteří analytici jsou však skeptičtí k dohodě kvůli obavám, zda ji schválí antimonopolní úřady, protože spojuje dva největší hráče v odvětví. Firma Hasbro se také v posledních letech zbavila všech svých výrobních závodů a koupě Mattelu by ji vrátila zpět k vlastnictví továren na výrobu hraček.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Autoři hraček se vracejí k tradici

Vzpomínáte, s čím jste si hráli jako malí? Dědeček z válečné generace si možná pochvaluje obyčejné polínko, v němž mohl vidět vláček, ale klidně i draka....

Lego se hůř prodává. Firma bude propouštět

Dánskému výrobci hraček Lego klesly v pololetí tržby o pět procent na 14,9 miliardy dánských korun (54,1 miliardy Kč), což byl první pokles tržeb za více než...

Výběr článků

Načítám