Hlavní obsah

Hraboši místy opět decimují úrodu, zemědělci volají po jedu

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zemědělci na severu Čech a ve Středočeském kraji se znovu potýkají s přemnoženými hraboši, kteří loni ve velkém ničili úrodu na Moravě.

Foto: Profimedia.cz

Hraboš polní (Microtus arvalis)

Článek

„Hraboši nám zničili asi čtyřicet procent úrody pšenice, podobné je to i u ječmene a ostatních plodin,“ vylíčil Právu zemědělec z Litoměřicka. Situace je podle něho mnohem horší než loni. „Z hektaru normálně sklízíme kolem 7,5 tuny pšenice, letos to byly jen čtyři tuny,“ podotkl. Tuna pšenice se podle jeho slov prodává asi za čtyři tisíce korun. Pšenici pěstuje na 100 hektarech půdy, a tak letošní ztráta kvůli řádění hrabošů dosáhne téměř 1,5 milionu korun.

Zástupci Zemědělského svazu ČR a Agrární komory ČR nyní proto jednají s ministerstvem zemědělství o možnosti dalšího využívání jedu na hlodavce, chtějí udělení výjimky na aplikaci Stutox II. Rozhodnutí o výjimce očekávají do konce srpna.

S přemnoženými hraboši pomáhá zemědělcům technika

Domácí

Loni podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy hraboši způsobili škody za dvě miliardy Kč, letos půjde alespoň o stovky milionů korun. Jed by se mohl rozhozem používat na pozemcích, kde bude více než 1000 nor na hektar.

Práh škodlivosti trojnásobně vyšší

Farmář ze severních Čech ale tvrdí, že cena Stutoxu je tak vysoká, že se ho nevyplatí kupovat.

Zemědělci podle Pýchy nedostali žádné peníze jako kompenzaci za škody, ani žádný takový příslib zatím není. Podle posledního šetření Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) byl v červenci 3,5krát překročen práh škodlivosti hraboše, proti červnu se četnost populací zvýšila.

V červenci ÚKZÚZ ohlásil, že obavy, že na jed proti hrabošům budou plošně umírat jiná zvířata, jako jsou sovy nebo zajíci, se nepotvrdily. Uvedl to tehdy s odkazem na údaje od státních veterinářů a ornitologů. Otrava zbytky jedu, tedy fosfidem zinku, byla prokázána u jednoho káněte a jednoho bažanta. Proti aplikaci jedu na povrch půdy loni protestovaly ekologické organizace.

S mírnou zimou roste hrozba hraboší invaze. V sázce je úroda

Domácí

Ústav loni v létě povolil rozhoz jedu na povrch půdy na velké části území republiky. Ministerstvo zemědělství ale po vlně kritiky ze strany ochránců přírody a ministerstva životního prostředí účinnost povolení pozastavilo. Později se po plošné aplikaci jedu na Moravě našlo skoro 80 uhynulých zajíců a několik bažantů, u kterých testy zbytky jedu prokázaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám