Hlavní obsah

HPD na hlavu roste, dosáhl už 17 715 dolarů

– PRAHA
Právo, Jiří Vavroň

Česká ekonomika roste rychleji, jeho občané jsou bohatší, než se zatím předpokládalo. Hrubý domácí produkt v přepočtu na jednoho obyvatele loni dosáhl 17 715 dolarů, což je zhruba 66 % výkonu zemí tzv. evropské patnáctky. Vyplývá to z další revize časové řady HDP od prvního čtvrtletí 2000, kterou ve středu zveřejnil Český statistický úřad.

Foto: Kurt van der Basch

Pozvánka na výstavu

Článek

"Revidovanými 17 715 dolary na hlavu (po přepočtu přes paritu kupní síly), či 66 % průměru úrovně původních patnácti členů EU jsme se výrazně přiblížili bohatému Slovinsku a odskočili od dotírajícího Maďarska. Podle "původních" odhadů ČR dosahovala 15 900 dolarů na hlavu či 59 % průměru EU-15" říká analytik Raiffesenbank Ivo Nejdl.

HDP vyjadřuje hodnotu všech vytvořených a vyrobených statků v tom kterém roce.

"Přepočtení odráží fakta,která se dosud do HDP, do výkonnosti ekonomiky, nezapočítávala," říká šéf Evropské kanceláře České spořitelny Petr Zahradník. "Například investice do dopravní infrastruktury. Na druhé straně, "upozorňuje Zahradník, "ekonomika by mohla růst rychleji. I v jiných zemích ekonomiky rostou, v nově přistupujících zemích dokonce rychleji než v Česku".

HDP na hlavu v dolarech v zemích Evropské unie tzv. původní evropské patnáctky představuje 27 740 dolarů.

Ekonomové: Česko má vyšší potenciál

Česká republika má na to, aby její ekonomika rostla o osm až devět procent ročně říká šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl. Stále vyšší vliv na HDP budou mít obchod a cestovní ruch, republika potřebuje ale i kvalitní český průmysl, říká Míl. Obdobně i ekonom Jan Švejnar odhaduje, že Česká republika by měla minimálně dosahovat dvakrát vyššího růstu, než jsou současná tři procenta.

K urychlení růstu ekonomiky a rychlejší tvorbě HDP je ale třeba dotáhnut reformy, včetně reformy daní, shodují se ekonomové.

Nejdůležitějším závěrem revize, upozorňuje Nejdl je fakt, že růst ekonomiky je od druhého pololetí loňského roku je trvale nad 3 % a není důvod se obávat, že pod tuto úroveň sestoupí. Vždyť všechny indikátory důvěry a nových zakázek vykazují vytrvale rostoucí trend. Na základě aktuálních poznatků proto Raiffesenbank zvyšujeme odhad růstu domácí ekonomiky v letošním roce na 3,5 % z předchozích 3,1 %. ČNB by měla v souladu s vyšším růstem zvyšovat i úrokové sazby, a to o 50 bodů do konce roku a 100 bodů do konce prvního pololetí 2005.

I jiní ekonomové pro letošní rok předpokládají hospodářský růst o 3,2 až 3,5 procenta. Centrální banka odhaduje zvýšení HDP o 3,8 až 4,2 procenta, ministerstvo financí pouze o 2,8 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám