Hlavní obsah

"Hovězí" konina se podle dovozce do Česka nedostala

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Výrobky s nedeklarovaným obsahem koňského masa, konkrétně hovězí Lasagne Bolognese z Lucemburska, mohly podle mluvčího Státní veterinární správy (SVS) Josefa Dubna směřovat i do České republiky. Uvedl to s odkazem na informaci systému rychlého varování RASFF. Podle dovozce se však podezřelá šarže výrobku do Česka nedostala a zůstala v Lucembursku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zásilka Lasagne Bolognese šarže 342/12 obsahovala 14 970 kusů balení s datem spotřeby 6. června 2014. Jako výrobce je uvedena společnost Tavola S. A. Comigel.

„Zásilka měla být dovezena do Česka do firmy Nowaco = Bidvest. Dodatečné oznámení neuvádí konkrétní adresu,“ sdělil Duben.

Proto SVS podle mluvčího okamžitě požádala o prošetření příjmu zásilky ve společnosti Bidvest v Moravskoslezském, Libereckém, Středočeském kraji a v Kraji Vysočina. Podle dodatečného oznámení byla společnost Nowaco = Bidvest informována o zásilce 7. února 2013. Jak připomněl Duben, veterináři odebrali vzorky za účelem potvrdit, či vyvrátit tuto informaci.

"Inkriminovaná šarže Lasagní Bolognese, která je předmětem RASFF s datem spotřeby 6. června 2014, se do našich skladů v České republice vůbec nedostala. Zůstala u výrobce v Lucembursku. Dvě starší šarže jsme zastavili pro distribuci již minulý týden a v současné době je vyšetřují v akreditované laboratoři, zda obsahují stopy koňského masa, nebo nikoliv," řekl podle ČTK ředitel maloobchodního prodeje Bidvestu Jan Tajovský.

Záměna koňského masa za hovězí byla poprvé zjištěna v lednu v Irsku a Velké Británii. Nepřiznaná záměna koniny za hovězí je podvodem, koňské maso není samo o sobě zdravotně závadné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám